18:06 / 01.06.2020.

Autor: V.M./Hina

Najbolji online zborski video iz karantene

-

-

Foto: - / -

Nagrada Ministarstva kulture za najbolji online zborski video iz karantene pripala je u velikoj konkurenciji djevojačkom zboru Glazbene škole Blagoja Berse iz Zagreba pod vodstvom profesora Jurice Petra Petrača.
Nagrada Ministarstva kulture za najbolji online zborski video iz karantene pripala je u velikoj konkurenciji djevojačkom zboru Glazbene škole Blagoja Berse iz Zagreba pod vodstvom profesora Jurice Petra Petrača zbog izvrsnoga višeglasnog nastupa i donesenog optimizma u izvedbi.

Riječ je o natjecanju u sklopu 15. natjecanja hrvatskih pjevačkih zborova - Zagreb 2020. što se u lipnju održava online zbog pandemije koronavirusa u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Prijave za ovaj dio natjecanja - najbolji online zborski video iz karantene - trajale su do 11. svibnja, a na natječaj prijavila su se 32 ansambla iz cijele Hrvatske, s raznolikim repertoarom: višeglasnim obradama pop pjesama, tradicijskim hrvatskim pjesmama, ali i skladbama klasičnoga zborskog sloga.

Sudjelovali su amaterski zborovi, vokalni ansambli i klape, dječji zborovi, zborovi općeobrazovnih i glazbenih škola.

- Pored izvrsnoga višeglasnog nastupa, djevojački zbor Bersa donosi i optimizam mlade generacije koja otegotne okolnosti 2020. prevladava uz pomoć znanja i novih tehnologija, istaknuto je u obrazloženju nagrade o kojoj je u ponedjeljak priopćenjem izvijestio organizator - CeKaTe.

Spot za pjesmu je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska nedavno predstavio profesor Jurica Petar Petrač:
'Sanjaj me i ostani doma' – poručuje virtualni zbor učenika Navedeno je kako je nagrađeni zbor izveo kvalitetan aranžman hrvatskoga pop standarda ‘Sanjaj me’ te uputio toplu poruku prevladavanja socijalne distance uz pomoć ljubavi i glazbe.

Najavljeno je da će se dobitnik ove prigodne revijalne nagrade pridružiti pobjednicima službenoga dijela Natjecanja na Gala koncertu Zlatni zborovi 2021. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Kako je izvijestio CeKaTe, u daljem tijeku natjecanja, vokalni ansambli i zborovi iz Hrvatske mogu se prijaviti do 15. lipnja i tako osvojiti i prijelazni pehar Hrvatskoga društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.

U skladu s prethodno provedenim mjerama socijalnoga distanciranja i zaštitom od širenja zaraze virusom Covid-19, zborovi i vokalni ansambli tijekom karantene u Hrvatskoj komunicirali su putem snimki i to, istaknuto je u priopćenju, ‘iznimno uspješno sudeći prema prijavama na natječaj za najbolji zborski video iz karantene’.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!