Najboljim maturantima dodijeljene nagrade

23.07.2021.

21:02

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Dodijela nagrada

Dodijela nagrada

Foto: HTV / HRT

Dodijeljene su nagrade najboljim maturantima. Nakon preokreta i proglašenja pogrešnog dobitnika, Nagrada "Soljačić" danas je otišla u prave ruke. Dodijeljena je i Nagrada "Sakač" za najbolji rezultat na ispitu iz informatike.

Matko Trupinić, greškom sustava, umalo je ostao bez Nagrade Soljačić.

Još uvijek sam u šoku od svega ovoga, rekao je Matko Trupinić - maturant XV. gimnazije i dobitnik Nagrade "Soljačić".

- Treba djecu nagrađivati, a ujedno mi je ovo dobar alibi kad kažem djeci u učionici, znate učenje se isplati, kaže majka Đurđa Trupinić, učiteljica razredne nastave Cerniku.

Da najbolje treba nagraditi, vjeruje i Marin Soljačić, hrvatski znanstvenik s američkom adresom koji je utemeljio nagradu u iznosu od 5000 dolara.

- Primjeri ovakvih talentiranih i vrijednih mladih ljudi nam pogotovo daju nadu da će ta budućnost biti svjetlija, kaže prof. dr. sc. Marin Soljačić, utemeljitelj Nagrade "Soljačić" s MITa u SAD-u.

Zadovoljan rezultatima maturanata unatoč pandemiji, ministar obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je kako je sustav pogriješio.

- Ažuriranje podataka u bazi je razlika između informatičkog sustava od 6 sati, rekao je.

A nijednu pogrešku nije imao Davor na ispitu iz informatike, matematiku je napisao 95% i tako zavrijedio Nagradu Sakač u iznosu od 5000 eura.

-Sigurno da mi je drago da postoji takva nagrada koja nagrađuje najbolje, a planovi su nastavit u IT smjeru i razviti u tom karijeru, rekao je Davor Marenić, maturant Srednje škole Tina Ujevića, Kutina, dobitnik Nagrade "Sakač".

S 2500 kuna iz fonda Ministarstva nagrađena su još 43 maturanta, 22 najbolja gimnazijalca i 21 učenik strukovnih škola.

- Idem studirati istraživačku fiziku na PMF-u u Zagrebu, jednostavno se nadam da ću u budućnosti što više napredovati, kaže Klara Jurić, maturantica Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku.

- Iza njih je mnogo rada i znatiželja, a pred njima nove mogućnosti kojima se raduju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!