"Najljepši školski vrtovi"

29.05.2019.

16:01

Autor: Ivana Brailo Drnas/V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Projekt "Najljepši školski vrtovi", u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, već 25 godina okuplja škole, vrtiće i ostale ustanove za djecu oko uređenja njihovih vrtova i dvorišta.
Projekt "Najljepši školski vrtovi", u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, već 25 godina okuplja škole, vrtiće i ostale ustanove za djecu oko uređenja njihovih vrtova i dvorišta. I ove godine projektu se priključila Gimnazija Dubrovnik, koja je lani proglašena "najboljim početnikom".

Sanjivi vrt dubrovačke Gimnazije neodoljivo podsjeća na starinske dubrovačke đardine. Na njegovom uređenju već četiri godine neumorno rade učenici i profesori.

- Ogradili smo, nasuli smo zemlju i roditelji su nam dali veliku podršku. Djeca su donosila sadnice što su im roditelji pripremali i jednostavno, jedan mali vrt je krenuo sa rastom, rekla je Ivila Dender, profesorica u Gimnaziji Dubrovnik.

- Svakih par dana okopamo malo, posadimo neki novi cvijet, obojimo što ima, govori Roko Mucić, učenik Gimnazije Dubrovnik.

O održavanju vrta uče u hodu. Služi im i kao učionica na otvorenom - školske klupe i bilježnice uvijek rado zamijene vrtnim škarama.

- Ja mislim da je to odlična ideja, zato što smo stvarno opterećeni sa puno predmeta i treba puno učenja. Kada dođe neka ovakva prilika, da se malo opustimo i družimo, to je jednostavno odlična ideja, ističe Lana Urlić, učenica Gimnazije Dubrovnik.

U đardinu prevladavaju autohtone vrste dubrovačkog podneblja, a ideju je prepoznala i podržala i lokalna Turistička zajednica.

- Posjećujemo dubrovačke povijesne vrtove, imamo još jako puno posla. Trebamo učiti, raditi, ali zainteresiranost učenika je nešto što nam daje motiv za daljnji rad, naglašava profesorica Dender.

S priznanjem za najljepši školski vrt ili bez njega, ova je cvjetna oaza vrijednim gimnazijalcima najbolja nagrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!