16:45 / 14.03.2019.

Autor: Kristina Tartaro/HRT

Najljepši školski vrtovi - učiti o prirodi kroz prirodu

-

-

Foto: - / -

Kroz ovaj projekt djeca osim što upoznaju biljnu raznolikost područja u kojem žive, isto tako sva znanja koja uče u knjigama mogu praktično primjeniti.
25. je godina kako Hrvatska radiotelevizija, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi projekt Najljepši školski vrtovi. Uoči novog natječaja koji se otvara za tjedan dana, u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov održan je stručni skup. Cilj je potaknuti škole i ostale obrazovne institucije na zadarskom području da se uključe u projekt.

Prije deset godina, još dok su bili u staroj zgradi, škola domaćin - OŠ Sv. Filip i Jakov, osvojila je prestižnu nagradu. Na novoj lokaciji, već pet godina marljivo uređuju novi veliki vrt od 7 tisuća kvadrata.

- Ideja je da svaki razred škole ima svoju gredicu i za nju je zadužen. Plan je da uzgajamo vlastitu hranu koju ćemo koristiti u našoj školskoj kuhinji. Osim ovog ukrasnog mediteranskog bilja imamo preko 100 sadnica stabala, ističe Gordana Kurtov, ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov.

Školski vrt učionica je na otvorenom kojoj se učenici vesele.

Učiti o prirodi kroz prirodu, potaknuti, zamisao je projekta Najljepši školski vrtovi. Želja je, isto tako, uključiti što više škola, vrtića i svih ostalih odgojno - obrazovnih institucija.

Kroz ovaj projekt djeca osim što upoznaju biljnu raznolikost područja u kojem žive, isto tako sva znanja koja uče u knjigama mogu praktično primjeniti. Stvara se pozitivno ozračje, lijepa energija.

Voditeljica projekta poziva sve koji imaju komadić zelene površine u svome školskom okruženju da se prijave na natječaj koji se otvara 22. ožujka. Svaki je vrt na svoj način lijep i vrijedan pažnje. I ono najvažnije - ruke koje su ga njegovale naučit će voljeti prirodu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!