12:35 / 05.03.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Najmanja djeca najizloženija riziku od ugriza pasa

-

-

Foto: - / -

Znanstveni tim preporučuje edukaciju za roditelje ali i za stariju djecu koja uključuje i kako prepoznati znakove agresije kod pasa.
Bebe i djeca u dobi do dvije godine čine svake godine najveći dio djece u SAD koja prime liječničku pomoć zbog ugriza pasa, pokazalo je američko istraživanje.

S obzirom na to da su premali da bi mogli naučiti kako postupati s psima, na roditeljima je da nauče kako osigurati dijete u blizini psa, navode autori istraživanja u radu objavljenom u časopisu Injury Prevention.

Psi su važni članovi obitelji, no isto je tako važno zapamtiti da su to životinje i mogu biti potencijalni izvor ozljeda za djecu,  kazala je voditeljica istraživanja Rita Burke iz dječje bolnice u Los Angelesu. Čak i ako obitelj s djecom nema psa, njihovi susjedi i prijatelji ih imaju, pa je to važno za sve obitelji s djecom, kaže Burke.

Oko 37 posto američkih kućanstva ima psa što znači oko 70 milijuna pasa u SAD-u, kaže Burke. Svake se godine u SAD-u zabilježi oko 5 milijuna ugriza pasa a u polovici slučajeva žrtve su djeca.

Kako bi vidjeli koje su dobne skupine najugroženije znanstvenici su proučili gotovo osam tisuća ugriza pasa evidentiranih od 2007. do 2014, u nacionalnoj evidenciji za pacijente mlađe od 17 godina. Utvrdili su da je 34 posto napadnute djece bilo u dobi od 6 do 12 godina a 30 posto bilo je mlađe od dvije godine. Većina ugriza (84 posto) dogodila se u kući. U nešto više od polovice slučajeva mjesto ugriza bilo je lice. Više je ugriza zabilježeno kod djevojčica no teže su ozljede bile kod dječaka.

Burke i njezin tim utvrdili su i da su ozljede teže u mlađim dobnim skupinama i objašnjavaju to činjenicom da najmlađa djeca ne mogu prepoznati znakove uznemirenosti ili spremnosti za napad kod psa.

To je situacija u kojoj je nadzor odraslih presudan, kaže Burke. Znam da je teško ne ostaviti dijete samo s psom posebno kad se radi o pouzdanom članu obitelji no ne postoji zamjena za nadzor odrasle osobe.

Znanstveni tim preporučuje edukaciju za roditelje ali i za stariju djecu koja uključuje i kako prepoznati znakove agresije kod pasa.

Kad dijete bude ugrizeno, posebno za lice, to može značiti ožiljke i predstavljati dugoročni kozmetički problem, kaže dr. Amr Abdelgawad sa teksaškog sveučilišta koji nije bio uključen u istraživanje.

Nije jednostavna odluka imati u istoj kući malo dijete i psa, kaže Abdelgawad. Roditelji moraju poduzeti više mjera opreza zbog toga što je dijete privlači pas a i pas pokušava proučiti dijete.

Glavna je poruka jasna: svi psi mogu ugristi. Nije lako sjetiti se toga jer volimo svoje pse i služe nam na toliko različitih vrijednih načina, kaže David Schwebel sa sveučilišta u Alabami. No, ako je izazvan, svaki pas pa i najbolje istreniran i najvoljeniji pas može ugristi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!