Najveći problem mladih, stalan posao

12.08.2020.

19:37

Autor: Irena Košar/HRT

default error photo
Za mlade u Hrvatskoj to znači dobivanje kredita i rješavanje stambenog pitanja.
Međunarodni je dan mladih. Slave se njihova postiguća, no i upozorava na probleme. Za mlade u Hrvatskoj to je rješavanje stambenog pitanja i početak samostalnog života.

Sara živi s roditeljima, radi preko student servisa. U planu joj je pronaći stalan posao.

Milslim da gdje postoji volje, postoji i način. Ja se osobno posla ne bojim, tako da vjerujem da neće biti problem pronaći nekakav posao, kaže Sara Sušanj, apsolventica na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Dominik živi s roditeljima i nema namjeru uskoro se odseliti.

- To što živim s roditeljima trenutno je veliki plus što se tiče finacija. Znači puno manje trošim na hranu, iako trošim nešto. Ne plaćam ništa što se tiče režija, kaže Dominik Rukavina, student 3. godine na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.

Prema nekim istraživanjima, mladi u Hrvatskoj najdulje žive s roditeljima. Obiteljski dom napuštaju tek nakon 30.

- Prekarni rad, otežano dobivanje odnosno odobravanje stambenih kredita, ugovori, ugovori na nedređeno, nesigurnost radnog mjesta, objašnjava Dijana Kovačević iz Svjetskog saveza mladih u Hrvatskoj.

Iz Mreže mladih Hrvatske upozoravaju da su potrebne ozbiljne mjere kako bi im se pomoglo. Vladi su predali 20 prijedloga mjera kojima kako kažu žele riješiti probleme.

- Naši zahtjevi, preporuke idu u smjeru poticanja ugovora na neodređeno i to od prvog ugovora pa nadalje pa tako i kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, ističe predsjednik Mreže mladih Hrvatske Josip Miličević.

U novoosnovanom Središnjem uredu za demografiju i mlade poručuju - Mladi, čujemo vas!

- Otvorili bi dijalog prema mladima, da to ne budu samo problemi financijske prirode, već tu je vezano puno drugih stvari. Od psihosocijalne pomoći, raznih drugih pomoći koje se mogu pružiti mladima i mladim obiteljima, kaže državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Također, najavili su nastavak provođenja mjera koje su se pokazale uspješnima, poput stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!