Najviša žena na svijetu

16.10.2021.

18:00

Autor: P.F./Hina

Rumyesa Galgi

Rumyesa Galgi

Foto: CAGLA GURDOGAN / Reuters

S dva metra i 15 centimetara Rumyesa Galgi se oduvijek isticala i sada, kada je i službeno priznata kao najviša žena na svijetu, želi taj rekord iskoristiti za slavljenje razlika među ljudima.

Ta 24-godišnja Turkinja, koja je ovaj tjedan ušla u Guinessovu knjigu rekorda, rođena je s Weaverovim sindromom, rijetkim genetičkim poremećajem koji, uz druge abnormalnosti, potiče prekomjeran rast već u prenatalno doba, a nastavlja se u ranom djetinjstvu.

- Biti drugačiji nije tako loše kao što mislite. Može vam donijeti neočekivani uspjeh, rekla je Galgi, ponosno stojeći uz pomoć hodalice.

Ovo je njezin drugi svjetski rekord, nakon što je 2014. bila proglašena najvišom tinejdžericom.

Galgi, koja se obično kreće u invalidskim kolicima, objašnjava da želi titulu iskoristiti kako bi podigla svijest o genetičkim poremećajima poput Weaverovog sindroma.

- Mislim da se razlike koje se mogu činiti kao nedostaci mogu pretvoriti u prednost ako to želite i potrudite se. Ja sam upravo to učinila, rekla je Galgi.

Najviši muškarac također dolazi iz Turske. On je Sultan Kosen, visok 2,51 metra i Galgi se nada da će ga jednog dana sresti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!