07:00 / 21.05.2021.

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nakon 20 godina u Dubrovniku ponovno baletna škola

Baletna srednja škola ponovno u Dubrovniku

Baletna srednja škola ponovno u Dubrovniku

Foto: HTV / HRT

Nakon gotovo dva desetljeća Dubrovnik će dobiti srednju baletnu školu! Iznimno je to važno za djevojke koje upravo klasični balet na kazališnim daskama biraju za svoj životni put, ali i za hrvatski balet općenito jer riječ je o deficitarnom zanimanju.


Svaka djevojčica u djetinjstvu mašta o baletnim papučicama i lepršavim haljinicama. Neke od njih taj san žive i kroz cijelu osnovnu školu, a ljubav prema klasičnom baletu ih nosi prema velikim pozornicama i tituli primabalerine.


- To bi bio plan. Zasad je to sve samo još učenje, sve se može promijeniti, ali da to bi bio plan jednog dana. To je nekakva sloboda, opuštanje, dobra ekipa i zabava zapravo, kazala je Paula Stanković, učenica baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića.


Ove su djevojke, na pragu svog srednjoškolskog obrazovanja, sada korak bliže ostvarenju tih snova. Nakon gotovo 20 godina Dubrovnik će ponovo imati srednju baletnu školu. Zadovoljeni su svi uvjeti i na jesen počinju s radom. 


- Nekako smo u planu svake dvije godine upis u 1. razred. Znači, svake dvije godine. Kad ove cure dođu u 3., mi ćemo onda opet upisivat 1. i znači dosta je na nama da ih stimuliramo i da im ukažemo da je to jedno lijepo zanimanje. Nadasve zato što je ipak zanimanje koje nedostaje na daskama naših kazališnih kuća, kazao je Slobodan Begić, ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića.


Svaki izlazak na pozornicu posebno im je važan, a trudom i radom osvajale su i nagrade. No, najznačajnije je ulaganje u njihove snove, kažu u školi. 


-  Na nama je da im to školovanje, zapravo, obogatimo na sve načine, jer ipak nas geografski položaj malo sputava u svemu. One su zakinute od prvih dana jer nemamo nacionalno kazalište. Naša djeca ne mogu preko tjedna poći u kazalište s roditeljima pogledati baletnu predstavu, kazala je Tea Prkačin, pročelnica baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića.


Jednom na godinu odvedu ih u Split ili Zagreb da vide i osjete svijet profesionalnog baleta, svijet kojem će za koju godinu i same pripadati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!