14:31 / 15.10.2019.

Autor: Šime Kovačević/HRT

Nakon futurističkog elektromobila, izradio bicikl-vodič

-

-

Foto: - / -

Mladi izumitelj iz okolice Imotskog nakon revolucionarnog električnog automobila predstavio je još jedan izum. Riječ je o pametnom električnom biciklu koji zna sve željene lokacije.
Mladi izumitelj iz okolice Imotskog nakon revolucionarnog električnog automobila predstavio je još jedan izum. Riječ je o pametnom električnom biciklu koji zna sve željene lokacije. 

Dvadesetogodišnji inovator Mario Ljubičić iz Runovića izumio je bicikl vodič koji u svakom trenutku zna sve lokacije, zna i dob i sve o korisniku i tako kreira željenu putanju.

Za bicikl tvrdi da je jedinstven u svijetu. Posebna kaciga omogućuje da vozač s biciklom komunicira. I sam Mario još je kao dijete bio poseban, kaže otac.

- Sve kad bi dobio neku igračku koju bismo mu kupili on bi je rastavio i vidio kako ona radi, on je oduvijek bio u svim situacijma izvan pravila, kaže Ivan Ljubičić.

Da je i dalje izvan pravila, pokazuje činjenica da je Mario mogao kupiti gotov kostur bicikla i samo ugraditi softver. No on je sve izradio od nule. I još nešto važno što pokazuje da je Mario poseban - nije mu inspiracija dobra zarada, nego želi otvoriti tvornicu u Runovićima i zadržati što više sumještana na rodnoj grudi.

Zanimljivo je, kaže, i da ih baš može izrađivati u Runovićima i sve je tome prilagodio. A to je, dodaje otac, nešto veliko, jer mjesto izumire i nije više kao prije.

Njegov bicikl ima itekakvu budućnost u turističkom sektoru, pogotovo zbog toga što se cikloturizam dobro razvija. Iz godine u godinu sve je više gostiju koji i Imotsku krajinu obilaze na biciklu, stoga, kaže Mario, za sve će biti posla, a to je najvažnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!