18:05 / 31.03.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Nastava u doba korone

-

-

Foto: - / -

Globalna pandemija zaustavila je nastavu diljem Europe. Istražili smo čime su je nadomjestile pojedine države.
Globalna pandemija zaustavila je nastavu diljem Europe. Istražili smo čime su je nadomjestile pojedine države i došli do zanimljivog podatka: Hrvatska ne samo da je na vrijeme reagirala nego su se brojne članice Europske unije obratile upravo nama kako bi primijenile naš sustav obrazovanja kada je nastava u školama prekinuta.

U mnogim državama žale se kako je nastava prepuštena samim učiteljima, bez jasne strategije. Tako primjerice u Švicarskoj u mnogim kantonima, kako doznajemo, sve je na čekanju, nastavnici sami daju instrukcije učenicima kada im se jave.

U Belgiji, srcu EU-a, dosta se oslanjaju na virtualnu nastavu.

Srednje škole i fakulteti u Švedskoj zatvoreni su, ali ne i osnovne škole i vrtići - nastava se održava normalno.

- Svi radije tako rade nego putem kompjutora, to je puno teži posao treba sve dokumentirati, pokazati roditeljima što se radi, to je najteži posao, kaže Ljiljana Korpar Olsen, učiteljica matematike, fizike, biologije u Stokholmu.

Mnoge škole u Velikoj Britaniji pokrenule su učenje online ili pripremile pakete domaćih zadaća.

I Francuska je prigrlila eksperiment učenja na daljinu otkako ju je na to prisilila pandemija izazvana koronavirusom.

Estonija, jedna od vodećih obrazovnih nacija u Europi, najavila je da će podijeliti svoje digitalne alate kako bi pomogla zeljama tijekom krize.

A Hrvatsku mnoge države traže da im pošalje i svoj model učenja prekoTV-ekrana koji je, čini se, jedinstven.

No, ostalo je još mnogo otvorenih pitanja u gotovo svim državama, zato što se ne zna koliko će pandemija trajati. Kako ocjenjivati, što će biti s maturantima te kako uopće motivirati učenike na učenje. I to nisu samo naši ekskluzivni problemi - odgovore traže sve države.            

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!