12:13 / 27.08.2018.

Autor: M.Š./Hina

Natječaj za mlade redatelje iz Europske unije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Europska komisija otvorila je natječaj za mlade redatelje iz Europske unije, koji im nudi priliku da snime kratkometražni film uz mentorstvo afirmiranih europskih filmskih redatelja.
Europska komisija otvorila je natječaj za mlade redatelje iz Europske unije, koji im nudi priliku da snime kratkometražni film uz mentorstvo afirmiranih europskih filmskih redatelja, kao i  novčanu potporu - 7500 eura.
Na natječaj se, do 31. listopada, mogu prijaviti mladi redatelji u dobi od 18 do 35 godina. Deset finalista odabrat će međunarodni stručni žiri, u kojemu će uz kolege iz Njemačke, Poljske, Grčke i Finske - Matthias Hoene, Tomasz Konecki, Yorgos Zois i Zaida Bergroth - biti i hrvatski redatelj Dalibor Matanić. A o konačnom odabiru pet filmova koji će se snimiti odlučit će građani, glasovanjem putem posebne online platforme.

Zainteresirani filmaši u prijavi trebaju opisati ideju za svoj kratki film na jednu od pet ponuđenih tema - mobilnost, održivost, prava, digitalnost te vještine i posao. Za svaku od tema odabrat će dva najbolja filmska koncepta. Film bi trebao na zanimljiv način prikazati neke od brojnih mogućnosti i pogodnosti koje Europska unija pruža svojim mladim građanima kako bi ostvarili svoj potencijal i ispunili svoje ambicije.
Svaki od pet pobjednika bit će nagrađen bespovratnim novčanim iznosom od 7500 eura u svrhu produkcije, snimanja i montaže vlastitog filma, a u radu će ih mentorirati jedan od petoro članova žirija. Osim toga, pet nagrađenih mladih redatelja bit će pozvano da svoje filmove prikažu na svečanosti otvaranja tijekom lipnja. iduće godine. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, rekao je kako je taj natječaj dio dvogodišnje kampanje #EUandME  kojoj je cilj pokazati kako Europska unija omogućava svojim građanima, a osobito mladima, da ostvare svoje potencijale. Petoro etabliranih europskih redatelja to je već učinilo svojim kratkim filmovima, među kojima je i Dalibor Matanić na što smo osobito ponosni. Hrvatska ima velik broj talentiranih filmskih kreativaca pa vjerujemo da će na natječaj stići zanimljivi i originalni koncepti koji će biti u najužoj konkurenciji za nagrade, ustvrdio je.
Online prijavnica dostupna je ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!