Natjecanje mladih maketara

18.05.2022.

07:00

Autor: Anita Papec/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Natjecanje učenika iz područja modelarstva i maketarstva

Natjecanje učenika iz područja modelarstva i maketarstva

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Nakon dvije godine stanke ponovno je održano ekipno natjecanje učenika u području modelarstva i maketarstva. Modelarska liga Varaždinske županije okupila je 20-ak mladih tehničara iz pet osnovnih škola. 

Puna tri sata mladi maketari trudili su se od šperploča napraviti što vjerniji model bunara. Iako im se u početku činilo vrlo komplicirano, braća Bunić brzo su sve povezala i riješila zadatak.

- Super je, zanimljivo, nije baš lagano, ali ni jako teško. Trebamo razmišljati i znati što napraviti. Radimo bunar od šperploče, zajedno režemo pozicije i lijepimo ih zajedno, kaže učenik osmog razreda OŠ Varaždin, Luka Bunić

- Nije baš lagano, najteže se poskidaju ove naljepnice ali mislim da budemo stigli sve napraviti, dodaje. 

Uz pomoć male električne pile, brusnih papira i lijepila uspjeli su u zadanom roku sastaviti najbolju maketu bunara. Povjerenstvo je pomno pratilo i ocjenjivalo svaki detalj.

- Boduje se preciznost izrade, boduje se funkcionalnost, bitno je da je to kasnije može i raditi, to su nekakvi najosnovniji kriteriji. Isto tako se boduje njihova kreativnost, stoga mogu nekakva poboljšanja ili uljepšavanja napraviti i to su uvjeti za postizanje nekakvog boljeg rezultata, rekao je tajnik Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin, Darko Tomašek

Učenici Varaždinske županije kontinuirano pokazuju zavidno znanje iz tehničke kulture i ostvaruju izvrsne rezultate na natjecanjima.

- Interes je može se reći uvijek isti. Dio djece je danas još uvijek zainteresirano da nešto radi praktično, osim nekakvih igranja na računalima, tako da većina ove djece sudjeluje na natjecanjima, imali su već i školska i u županijska, a bilo je i državna, kaže Darko Tomašek, tajnik Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin. 

Ovog puta prvo mjesto i plasman na državno natjecanje pripali su učenicima Luki i Ivanu Buniću iz 5. OŠ Varaždin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!