16:28 / 04.03.2020.

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/IMS/M.M./HRT

Ne budi kao noj, nađi spremnike na mreži i odvoji otpad

-

-

Foto: - / -

Pri samom je kraju - PAZI - dvogodišnji projekt udruge Sunce i četiriju splitskih fakulteta.
Pri samom je kraju - PAZI - dvogodišnji projekt udruge Sunce i četiriju splitskih fakulteta. Studenti su smišljali kako sami praktično mogu pridonijeti održivom razvoju i zaštiti okoliša.

Splićani odvajaju samo malo više od 2 posto otpada pa studentima nije trebalo dugo da smisle što će.

- Naš projekt bio je postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada na fakultetima s obzirom da se takvo što većinom nije prakticiralo, a dosta bi značilo za popravljanje slike gospodarenja otpadom u Splitu, rekla je Hajdi Biuk studentica Pravnog fakulteta u Splitu.

Gdje su spremnici, može se vidjeti putem internetske platforme "Ne budi kao noj". U projekt je bilo uključeno trideset i troje studenata Pravnog, Ekonomskog, Kemijsko-tehnološkog i Filozofskog fakulteta - njih još 400 udruga Sunce informirala je o svome radu.

Priča se proširila i na razinu sveučilišta - projekt "PAZI", ističu njegovi pokretači, prepoznat je kao dobar primjer društveno korisnog učenja.

- Ono što je dobro i što je rezultat ovog projekta je da je i splitsko sveučilište prepoznalo važnost društveno korisnog učenja i u tijeku su pripreme za otvaranje Ureda za društveno korisno učenje na splitskom sveučilištu, rekla je Gabrijela Medunić - Orlić izvršna direktorica udruge Sunce.

Pokazalo se i da ovakvi projekti studente mogu usmjeriti prema područjima budućeg djelovanja.

Projekt "PAZI" financirali su Europski socijalni fond i Vladin Ured za udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!