10:27 / 01.03.2019.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/V.M./HRT

Ne kvare se, ne rade na baterije i daleko su od virtualnog svijeta

-

-

Foto: - / -

Zbirka tradicijskih igračaka Etnografskog muzeja prvi je put predstavljena u dvojezičnoj knjizi Iris Biškupić Bašić
Zbirka tradicijskih igračaka Etnografskog muzeja prvi je put predstavljena u dvojezičnoj knjizi Iris Biškupić Bašić.

Prije deset godina na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine uvrštena je vještina izrade tradicijskih igračaka Hrvatskog zagorja po kojoj smo jedinstveni u svijetu. Dio tog narodnog blaga čuva se u zagrebačkom Etnografskom muzeju, koji je u povodu svog stotog rođendana objavio i knjigu o toj vrijednoj zbirci.

Ne kvare se, ne rade na daljinsko upravljanje i daleko su od virtualnog svijeta. I dok u svijetu za njih postoje specijalizirani muzeji, u kojima su svoje mjesto našle i ove iz Hrvatskog zagorja, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postoji zbirka s više od tisuću predmeta koje prvi put u jednoj ovakvoj knjizi pričaju svoje priče.  

Želja nam je potaknuti svijest ljudi da moramo biti ponosni na ovu baštinu. Država bi trebala davati neke potpore majstorima tradicijskih obrta,  ističe muzejska savjetnica i autorica knjige dr.sc. Iris Biškupić Bašić.

Ja sam u tome od malih nogu: to je nastalo po tradiciji; tata je od svog ujaka naučio, ja od tate, unuka nastavlja i to je tradicijski obrt,  napominje majstor tradicijskih igračaka Zvonimir Majdak.

Nećete ih naći u trgovačkim centrima, nisu atraktivno upakiran proizvod i, možda, djeci na prvi pogled ne plijene pozornost, a onda je sve to demantirao  jedan eksperiment.

U proteklih nekoliko godina obišli smo više od 100 vrtića i podijelili ove tradicijske igračke. Ushićenost kod djece potakla nas je da to i dalje radimo,  otkriva autorica projekta 'Dajmo djeci korijene i krila' Mirjana Drobina.

Mi smo planirali u našem budućem postavu jedan veliki prostor posvetiti upravo dječjim igračkama i igrama pod nazivom dječji svijet,  najavljuje ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan.

U taj svijet već sad mogu ući i stranci, prelistavajući 400-tinjak stranica ove knjige ispisanih i na engleskom jeziku i čuditi se vještini izrade igračaka kojoj se divi i UNESCO, a u Hrvatskoj polako odumire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!