18:47 / 05.10.2018.

Autor: E.L.S./M.K./HRT

Ne udarajte djecu, postoje druga rješenja!

-

-

Foto: - / -

Trećina roditelja gubi kontrolu, bespomoćni su i kažnjavaju dijete. Gotovo svakodnevno.
Trećina roditelja fizički kažnjava svoju djecu svaki dan ili nekoliko puta tjedno - pokazalo je istraživanje udruge Hrabri telefon.

Iako je zakonom zabranjeno 1999. - fizičko kažnjavanje i dalje je čest oblik discipliniranja djece. Stručnjaci upozoravaju da to kod djece ostavlja ozbiljne posljedice, pa su pokrenuli kampanju "Mogu drugačije" kojom žele potaknuti roditelje na upotrebu drugih metoda.

Uhvatila sam ga i lupila po guzi. Jednostavno lupila. Pogledao me svojim nevinim očima u kojima sam vidjela pitanje: Mama, ali zašto?, ispričala nam je jedna mama.

Zašto? Zbog užurbanog života. Tisuću obveza, a vremena premalo.

Posao, hrpa obaveza, obiteljski problemi, trzavice u braku, bolesni roditelji kod kojih trebate odlaziti svakodnevno... sve te stvari stavljaju dodatno opterećenje na roditelja, objašnjava socijalna radnica Jadranka Lukin.

Trećina roditelja gubi kontrolu, bespomoćni su i kažnjavaju dijete. Gotovo svakodnevno.

Dijete se ponaša na neki način kako oni ne žele, što nije prihvatljivo njima i onda ne znaju kako to zaustaviti kako preusmjeriti djetetovo ponašanje i fizički ga kazne, govori Hana Hrpka, prof. psihologije i predsjednica udruge Hrabri telefon. I dodaje kako su to najčešće udarci po guzi, šamar, čupanje kose, guranje... A to ostavlja ozbiljne posljedice na dijete.

Psihologinja Bruna Profaca: Fizičko kažnjavanje ne uči djecu promjeni ponašanja, uči ih strahu od roditelja i djeluje na odnos s roditeljima što se dugoročno može odraziti i na porast agresivnosti djeteta, niže samopouzdanje i zapravo rješavanje problema s vršnjacima i kasnije u životu agresijom.

Važno je razumjeti i roditelje. Ne osuđivati već podsjetiti na to da postoji i drugi način: Odlazak iz prostorije, duboko disanje 20 sekundi, bilo koja metoda koja im odgovara na individualnoj razini. Važno je zapravo poznavati sebe. I oboružati se strpljenjem. Biti dosljedan i jasan u komunikaciji, a umjesto fizičkog kažnjavanja pribjeći ograničavanju dječjih privilegija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!