"Neću biti rob-ot"

23.12.2019.

09:30

Autor: V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Humanitarna organizacija "Zajednica Susret" drugu godinu provodi kampanju "Neću biti rob-ot" za prevenciju sve prisutnije ovisnosti djece i mladih o tehnologiji - ekranima, mobitelima, internetu.
Humanitarna organizacija "Zajednica Susret" drugu godinu provodi kampanju "Neću biti rob-ot" za prevenciju sve prisutnije ovisnosti djece i mladih o tehnologiji - ekranima, mobitelima, internetu.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska, su o tome govorile Miroslava Rožanković, predsjednica Humanitarne organizacije "Zajednica Susret", Josipa Katalenac, socijalna pedagoginja u OŠ August Cesarec i Marija Račić, učenica 8. razreda pobjedničke grupe u debati iz OŠ Jure Kaštelan.

Račić je rekla kako se u debati u kojoj je sudjelovala govorilo o tome da bi se mlađima od 14 godina trebalo zabraniti korištenje društvenih mreža. Ona je bila u grupi koja je zagovarala korištenje mreža za mlađe.

Rožanković je naglasila kako je ovisnost o modernim tehnologijama nova ovisnost i da joj se treba dati pozornost.

- Naša kampanja je naišla na jako dobar odaziv. Provodimo je u 15-ak škola, rekla je.

Katalenec je rekla kako je ovo ovisnost koja uključuje ovisnost o ekranima, mobitelima i društvenim mrežama.

- Najprije trebamo pogledati sebe i koliko provodimo pred ekranima i mobitelima. To je svakako model za djecu koja uče od nas i sama postaju ovisna o tehnologijama, istaknula je.

- Učenici često dolaze u stručnu službu i progovaraju o tim svojim problemima. Najčešći problemi nastaju izvan škole u komforu doma kada putem društvenih mreža određeni učenici vrše nad drugima elektroničko nasilje. Učenici tada dolaze kod mene i žale nam se na nasilje. Istaknula bi da škola ne može sama to riješiti, već da u tome veliku ulogu imaju i roditelji, naglasila je Katalenec.

Rožanković je rekla kako njena udruga u svom timu ima stručnjake kao što su pedagozi i psiholozi te oni daju stručne savjete. Udruga radi i radionice po školama.

- Mogu nam se u udrugu javiti svi zabrinuti. Problemi su češći za vrijeme praznika kada su djeca doma, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!