'Neću biti ROBoT' - protiv moderne ovisnosti

19.12.2018.

21:22

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Hrvoje Povijač/P.F./HRT

Ema Đuričković, OŠ Grigora Viteza

Ema Đuričković, OŠ Grigora Viteza

Foto: - / -

Moderna ovisnost još nije dovoljno prepoznata, a najranjivija su djeca. Tablete, mobitele, računala ne treba im zabraniti, već ograničiti njihovu upotrebu.
U zagrebačkim osnovnim školama završena je kampanja "Neću biti ROBoT" tijekom koje se upozoravalo djecu na opasnosti od ovisnosti o virtualnom svijetu. O toj je temi održan i okrugli stol na kojem je istaknuto da više od 90% djece svakodnevno upotrebljava mobitel ili pametni telefon najčešće bez nadzora. 

Ispuniti školske obveze uz tehnologiju Emi Đuričković je nerijetko veoma teško. Moji prijatelji često su na mobitelu pa kad radim nešto drugo, npr. pišem zadaću, na mobitel mi stalno šalju neke poruke, objašnjava ometanje. Papire i olovke zamijenili su mobiteli. Ali tehnologija ne mora biti loša. Rade se prezentacije, pronalaze informacije i slično. - Međutim to je jako privlačno, pa ono što je korisno i dobro može postati i štetno, smatra Jasna Kunac, učiteljica iz OŠ Grigora Viteza.

A istraživanja pokazuju da se više od 50% djece tehnologijom koristi isključivo radi zabave. U sklopu kampanje "Neću biti ROBoT" neke su škole zato zabranile mobitele.

Moderna ovisnost još nije dovoljno prepoznata, a najranjivija su djeca. Tablete, mobitele, računala ne treba im zabraniti, već ograničiti njihovu upotrebu. - Djeca mogu postati destruktivna na razini psihičkih, emotivnih, kognitivnih, socijalnih komponenata, najčešće primijetimo socijalnu komponentu, a to je komponenta da padaju u školi pa tad krenemo rješavati problem., smatra dr. sc. Luka Maršić, KBC Sestre milosrdnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!