Negativan utjecaj potresa na mlade veći nego što se pretpostavljalo

18.01.2022.

19:44

Autor: Matea Mikić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Utjecaj potresa na mlade veći nego se pretpostavljalo

Utjecaj potresa na mlade veći nego se pretpostavljalo

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Sisku su predstavljeni rezultati istraživanja "Utjecaj potresa na mlade u Sisačko-moslavačkoj županiji". Proveo ga je zagrebački Institut za društvena istraživanja, a u njemu su sudjelovali učenici i nastavnici iz deset osnovnih i srednjih škola. Istraživanje je pokazalo da je negativan utjecaj potresa na učenike veći nego što se pretpostavljalo.

Učenici Sisačko-moslavačke županije više se boje potresa nego pandemije, a svako novo podrhtavanje tla - produbljuje traume.

Strah, teški životni uvjeti i stres reflektiraju se i na školski uspjeh.

- Vidi se točno koja su djeca recimo jače stradala koja su s tih nekakvih područja - nisu više koncentrirani i fokusirani kao što su bili prije i jednostavno ocjene su im lošije, kaže Andrea Markulin, profesorica u Srednjoj školi Topusko.

Na isto upućuju i podaci do kojih je došao Institut za društvena istraživanja. Dvije trećine maturanata smatraju da su potresi negativno utjecali na njihov život, a dio učenika ne osjeća se sigurno ni u školi ni kod kuće.

- Tu je i pitanje njihovog psihičkog zdravlja. Gotovo polovica maturanata iz Sisačko-moslavačke županije ukazuje da su potresi izrazito negativno ili negativno utjecali na njihovo psihičko zdravlje, kaže Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja Zagreb.

Stoga ravnatelji, među ostalim, traže psihologe u školama. U srednjoj školi u Topuskom nemaju ga jer se nitko ne javlja na natječaje, a prijeko im je potreban. Potres je pogodio 70 posto njihovih učenika.

- Puno je učenika koji trebaju pomoć, koji svakodnevno se obraćaju sa svojim problemima. Imamo pedagoga koja to pokušava riješiti, ali jednostavno niti ona to može, niti je dovoljno kvalificirana, rekla je Željka Gajdek, ravnateljica~Srednje škole~Topusko.

Rezultati ovog istraživanja trebali bi pomoći i u kreiranju nacionalnog plana za mlade.

- Mi upravo sa svojim partnerima u ovom trenutku izrađujemo taj dokument kroz koji će se moći prezentirati mjere koje su namjenjene isključivo mladima, rekla je Željka Josić, državna tajnica~Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

A mjere su nužne jer u županiji koja je u posljednjih 10 godina izgubila 31 tisuću stanovnika - zvono za uzbunu već odavno zvoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!