Neke cure i dečki postali su jako okrutni

18.02.2020.

17:14

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Veći naglasak na rješavanje problema nasilja daje i novi Akcijski plan u kojem se ističe potreba za više edukativnih programa, uključivanje roditelja, boljom evidencijom nasilja.
Tijekom prošle godine Ministarstvu obrazovanja prijavljeno je 125 slučajeva nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama. No pitanje je je li to stvaran broj s obzirom na to da pojedine škole ne vode evidenciju na adekvatan način.

Protiv vršnjačkog nasilja u Rijeci  bore se i ambasadori nenasilja. Riječ je o 46 učenika iz 23 osnovne škole, a projekt provodi Dječji dom Tić. Izrugivanje i guranje po hodnicima često je mnogo više od dječjeg nestašluka. Govore to i riječki osnovnoškolci.

- Na društvenim mrežama su cure, ali ima i dečki, postale jako okrutne. Znaju ispod slika ostaviti ružne i uvredljive komentare ili poslati prijeteću poruku, rekla je učenica Leonarda Bošković.

- Neki ljudi su možda ljubomorni i tako žele riješiti problem, ali kako to ne žele razgovorom, onda se odlučuju za nasilje, što mislim da nije dobro, smatra učenik Viktor Stojaković.

Napore u suzbijanje ulažu i učenici, odnosno ambasabori nenasilja u riječkim osnovnim školama. Posljednje dvije godine jedan od njih je i Max. 

- Imali smo predavanja, radili kvizove, debate, društvene igre, učili kako spriječiti nasilje, kako ga prepoznati i kako pomoći nekome tko je nasilje doživio, objasnio je ambasador Tića Max Tončinić.

A ono je sveprisutno.

- Klasično fizičko nasilje lociraš, ono se događa u određenom trenutku, na određenom mjestu, ali onda je dijete u svom stanu ili učionici sigurno. Preko ekrana nikad nije sigurno, smatra ravnateljica OŠ "Nikola Tesla" Tatjana Bandera-Mrakovčić.

Stoga je teško doći do stvarne slike o nasilju u školama. Prema podacima Ministarstva obrazovanja lani je prijavljeno 125 slučajeva. A veći naglasak na rješavanje problema daje i novi Akcijski plan u kojem se ističe potreba za više edukativnih programa, uključivanje roditelja, boljom evidencijom nasilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!