"Neki stari klinci": nostalgično putovanje prepuno uspomena, igara i igračaka

21.01.2022.

16:52

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

"Neki stari klinci"

"Neki stari klinci"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

"Neki stari klinci" naziv je interaktivne izložbe koju su osmislili studenti 2. godine osječke Akademije za umjetnost i kulturu. U šetnji kroz izložbu posjetitelji su se susreli s mnogim društvenim igrama i igračkama. Mnoge su ti izlošci vratili u djetinjstvo.

Svi koji su se barem nakratko željeli vratiti u djetinjstvo, uskočili su u ovaj vremeplov. I krenuli na nostalgično putovanje, prepuno uspomena, igara i igračaka koje su obilježile mnoga djetinjstva.


- Studenti su dobili zadatak, ključnu riječ, a to je bilo pop-up muzej, iz kojeg su u nekom trenutku trebali iznaći temu, lokaciju, i sve ostale organizacijske elemente koji su bili potrebni da bi došlo do same izložbe, objašnjava mentor izložbe dr. sc. Igor Mavrin.


I sve su sami osmislili - od ideje do realizacije.


- Nekako smo se bazirali na to vrijeme 90-ih i ranih 2000-tih. I mi smo se, na kraju krajeva, prisjetili kako su izgledale igračke kad smo mi nekada bili mali, rekla je Lora Vukušić, studentica 2. godine diplomskog studija.


A posjetitelji nisu bili samo pasivni gledatelji, već i kreatori i aktivni sudionici ove interaktivne izložbe. I na jedan dan posudili igračke, igrice i mnogo toga što ljubomorno čuvaju u nekom kutku svoga života.


- Imamo izložaka koji datiraju čak iz 70-ih godina, što je nama, na primjer, stran pojam, ali smo htjeli uključiti sve dobne skupine i prikazati djetinjstvo svih dobnih skupina, rekla je Manuela Zujić, studentica 2. godine diplomskog studija.


Posjetitelji su uživali u igrama, igračkama i dragocjenim uspomenama.


- Izložba je jako lijepa. Vraća u djetinjstvo. Kad smo bili djeca sve je nekako bilo jednostavnije, lakše, puno više igre, puno manje tih tableta, pametnih telefona i svega. Zapravo smo se jako dobro zabavljali, rekao je Tomislav Jambrešić.


A zahvaljujući ovoj izložbi svi su na nekoliko sati ponovno postali djeca!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!