Nešto drugačija Trnoružica premijerno u Trešnji

09.10.2018.

16:08

Autor: V.M./M.Nj./Z.T.K./HRT

Kruno Bakota i Petra Kurtela

Kruno Bakota i Petra Kurtela

Foto: - / -

Prva ovosezonska premijera kazališta Trešnja jedna je od omiljenih bajki – ona o Trnoružici. Priču svi dobro znamo, no ovaj je put ispričana na malo drukčiji način, k tomu i u stihovima.
Prva ovosezonska premijera kazališta Trešnja jedna je od omiljenih bajki – ona o Trnoružici.

Priču svi dobro znamo, no ovaj je put ispričana na malo drukčiji način, k tomu i u stihovima. Najmlađa publika tu je formu objeručke prihvatila: Jako mi se sviđa jer ima puno rime; bilo je zabavno, a bilo je i strašnih scena; sviđa mi se zato jer nije umrla već samo zaspala,  neki su od dojmova malih gledateljica i gledatelja.

Nakon 100 godina Trnoružicu budi princ ne plave, već vilinske krvi, a njegova životna priča postaje stvarna, trnovita i nimalo sjajna: Postoji određena doza odgovornosti jer u svakoj bajci je upisana neka trajna vrijednost koja se mora odaslati publici,  kaže kazališni princ Neven - Kruno Bakota.

Trnoružica, odnosno glumica Petra Kurtela, pak, komentira da je s oduševljenjem prihvatila tu ulogu: Od svih princeza kao djetetu mi je najdraža bila baš Trnoružica.

Vile su u višestrukoj ulozi - gotovo glavnoj: jedna među njima i ne tako bajnoj. Kakvoj – otkriva nam Sanja Hrenar koja tumači vilu Gladiolu: Mi ne samo da prepričavamo, već donosimo emocije likova, koji ih u određenim trenucima ne mogu izgovoriti.

Kao što redatelj i pisac Ivan Leo Lemo reče: Svaki je život bajka kada u njega ljubav dođe.'

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture te razgovor s prvim čovjekom te kazališne bajke Ivanom Leom Lemom, koji je osim o radu na Trnoružici govorio i o kandidaturi za intendanta splitskoga HNK-a te dramskoj premijeri koju je režirao u Dubrovniku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!