17:35 / 02.07.2018.

Autor: T.V./Hina

New Delhi u škole uveo kurikulum sreće koji je osmislio Dalaj lama

-

-

Foto: - / -

Učenici državnih škola u New Delhiju od ponedjeljka uče kako biti sretan u sklopu 'kurikuluma sreće' koji je osmislio Dalaj lama.
Učenici državnih škola u New Delhiju od ponedjeljka uče kako biti sretan u sklopu 'kurikuluma sreće' koji je osmislio Dalaj lama. U novoj inicijativi koja se fokusira na 'holističku edukaciju' sudjeluje 800 tisuća učenika, od predškolske dobi do tinejdžera, u više od tisuću škola.

Indija je jedina država koja može spojiti moderno obrazovanje i drevno indijsko znanje, poručio je vođa tibetanskih budista i dobitnik Nobelove nagrade za mir, prenijeli su organizatori. To je potrebno kako bi se nosili s destruktivnim emocijama u svijetu. Stoga ono što kreće u školama u Delhiju može imati utjecaja na cijeli svijet, dodao je Dalaj lama.

Kurikulum se fokusira na dnevno vježbanje mindfulnessa (usredotočena svjesnost) ili meditacije, moralnih učenja, mentalnih vježbi i aktivnosti kojima je cilj naučiti učenike kako biti dobra ljudska bića, rekao je predstavnik gradskih vlasti Manish Sisodia

Delhi nije prvo mjesto u Indiji u kojem se država uključila u inicijative širenja sreće. Vlada je 2016. u središnjoj pokrajini Madhya Pradesh uspostavila odjel za sreću koji radi na sreći lokalnih stanovnika. Ta je inicijativa objavila da ju je inspirirao susjedni Butan koji od 70-ih godina mjeri sreću svojim indikatorom GNH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!