Nezadovoljstvo zbog odgode školskih natjecanja

06.05.2020.

19:02

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/HRT

default error photo
Ako se odluka ne promijeni, Oskari znanja dodijelit će se u rujnu samo natjecateljima prošlogodišnjih međunarodnih olimpijada.
Svake godine na državnim natjecanjima i smotrama sudjeluje više od 6000 učenika i 2000 mentora. Odluku da se zbog epidemioloških mjera natjecanja neće održati ne prihvaćaju ni djeca, a ni roditelji. Traže da se rad i trud najboljih - i ove godine nagradi.

Fabijanu su matematika i programiranje u malom prstu, Jana govori francuski kao rođena Parižanka. Različiti talenti, emocije iste.

- Žalostan sam i razočaran. Što ako se ista stvar dogodi i sljedeće godine?- pita Fabijan Cikač, učenik 6. razreda.

- To je nešto što sam ja stvarno jako htjela, toliko sam se trudila i toliko radila, htjela sam da se to pokaže - žali se i Jana Janciković, učenica 8. razreda.

Za Janu je ulog veći. Dobar plasman na državnom natjecanju značio bi dodatne bodove za upis u srednju školu. Ukidanje natjecanja dovelo je u pitanje sustav nagrađivanja najboljih.

- Ako počinje škola, vrtić, crkva, matura, a bit će i izbori, ne vidim razlog da se ne održe natjecanja - kaže Janin otac Branko Janciković.

Teška i nepopularna odluka, ali jedina odgovorna, kaže nam Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Tvrdi da drugog izbora, pa ni virtualnog, sada nema.

- Fizički je bilo nemoguće napraviti natjecanja kao prošle godine. Što ne znači da su natjecanja ukinuta, ali za ovu školsku godinu natjecanja nažalost biti neće - objašnjava Brezak Stamać.

Agencija se ove godine nije spremala za online natjecanje. Na nogama su udruge matematičara i informatičara. Organizirat će, kažu, svoja natjecanja kako bi našim genijalcima omogućili plasman na međunarodne olimpijade.

- Više nauče tim spremanjem i sudjelovanjem na natjecanjima nego u cijelom ostatku školovanja. Najboljih se zadnjih sjete i prve ih odbace što se vidjelo na ovom primjeru - kaže Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara.

No od državnih natjecanja ne odustaju ni djeca ni roditelji. Prikupljaju potpise. U dva dana peticije došli su do tisuću potpisa, kažu i priznaju da se tome i sami uopće nisu nadali.

Ako se odluka ne promijeni, Oskari znanja dodijelit će se u rujnu samo natjecateljima prošlogodišnjih međunarodnih olimpijada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!