Nigerijska škola omogućava plaćanje školarine otpadom

07.06.2023.

11:00

Autor: Hina/Reuters/HRT/V.M.

Elizabeth Samuel, majka učenika škole

Elizabeth Samuel, majka učenika škole

Foto: Temilade Adelaja / Reuters

Nigerijskog učenika četvrtog razreda Fawasa Adeosuna često su slali kući iz osnovne škole u Lagosu jer njegova majka Fatimoh nije platila školarinu, sve dok se nije upisao u drugu školu koja je nudila drugačiji pristup plaćanje otpadom za reciklažu.

Škola My Dream Stead u siromašnoj četvrti Ajegunle, u kojoj obitelj Adeosun živi, jedna je od četrdesetak škola u nigerijskoj komercijalnoj prijestolnici koja prihvaća otpad za reciklažu umjesto novca za plaćanje naknada.

Protekle četiri godine lokalna ekološka organizacija African Cleanup Inititative prikuplja boce, limenke, kartone i plastična pakiranja koje roditelji donose u školu, potom ih prodajući tvrtkama za reciklažu.

Time se plaćaju učitelji, uniforme učenika, knjige i kemijske olovke, uz ostale troškove. 

- Svrha ove kampanje je smanjiti broj djece izvan škole, ali i količinu otpada na ulici multimilijunskog grada, rekao je Aleksander Akhigbe, osnivač organizacije.

Škola "My Dream Stead"

Škola "My Dream Stead"

Foto: Temilade Adelaja / Reuters

Školarina u My Dream Steadu iznosi 130 dolara godišnje, a škola se širi na novu zgradu kako bi mogla primiti svih 120 učenika. Kad je osnovana 2019. godine, pohađalo ju je samo njih sedam.

Neka jutra Fatimoh i Fawas zajedno hodaju prema školi s vrećama otpada preko ramena. Otpad se važe u školi, a njegova vrijednost se dodaje na Fawasov račun.

Nekad, ako želi kupiti sportsku odjeću, škola mu kaže koliku količinu trebam donijeti, rekla je 48-godišnja Fatimoh, frizerka koja ima šestero djece.

Briga za najmlađeg Fawasa posebno joj je otežana otkako je 2018. bila prisiljena napustiti prostoriju koju je koristila kao salon.

- Kada sam saznala da mogu prikupljati plastiku od mene kako bi mi dijete išlo u školu, to mi je olakšalo teret, rekla je dok je na povratku iz škole pretraživala kante za recikliranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!