Folklorijada u Donjim Andrijevcima

27.06.2022.

16:54

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Dnevnik/IMS

Folklorijada u Donjim Andrijevcima

Folklorijada u Donjim Andrijevcima

Foto: Višnja Ružojčić / HRT

Nakon školske godine brojni mladi ljetne praznike provode u raznim ljetnim kampova - a u Donjim Andrijevcima pokraj Slavonskog Broda imaju Folklorijadu. Prvi u Hrvatskoj mladi iz tamošnjeg KUD-a "Tomislav" došli su na ideju da osnovnoškolce iz raznih krajeva okupe i poučavaju o bogatoj slavonskoj baštini. 

Zvonki glasovi raspoloženih osnovnoškolaca ore se dvoranom.

- Super, ovo mi je treća godina zaredom. Uvijek bude nešto novo, govori Noa Sudić iz Selne.

- Nije moderan ples, nije hip hop, nije ništa takvo nego nešto više tradicionalno. To mi se sviđa, rekla je Terezija Stanić iz Zagreba.

- Meni je bilo fantastično, nezaboravno, prekrasno i puno toga smo naučile, ustvrdile su Josipa Ivušić i Eva Šimleša iz Slavonskog Broda.

Recimo o nošnjama. Što ih čini i kako se oblače.

- To je nošnja koja je najčešće iz Slavonije. Trenutno nosim oplećak, podsuknju ili krila i suknju, pokazuje Tonka Čipraković iz Slavonskog Broda.

Teni se najviše svidjelo vezenje.

- Ja radim sunčanu čipku. A ovaj motiv me učila snaša Ana iz Sikirevaca, govori Tena Vučković iz Slavonskog Broda.

Folklorni kamp u Donjim Andrijevcima prije četiri godine osmislili su za najmlađe - mladi folkloraši.  

- Možda im se tako svidi aspekt folklora pa se onda možda u svom mjestu upišu u jedno Kulturno umjetničko društvo ili folklorni ansambl, naglasio je Igor Ilić, voditelj Folklornog kampa.

- Mnogo je tu radionica kojima želimo pokazati ljude koji žive oko nas i koji znaju, rekla je Dunja Blažević, voditeljica Folklornog kampa.

- Veseli nas situacija da imamo sada polaznike i iz Zagreba, Slavonskog Broda, a prošle godine i iz Vinkovaca, rekao je Matej Vinarić, organizator Folklorijade.

Ove ih je godine bilo 40-ak. Mali čuvari tradicijske kulturne baštine jamče joj budućnost. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!