13:30 / 16.11.2019.

Autor: HRT/Hina

Niko Radujković i Matija Ostoić dobitnici Nagrade Luka Ritz

Niko Radujković i Matija Ostoić dobitnici su nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost (foto:  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Niko Radujković i Matija Ostoić dobitnici su nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost (foto: Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na Međunarodni dan tolerancije u subotu su dodijeljene Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost.
Na Međunarodni dan tolerancije u subotu su dodijeljene Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost, a dobitnici su, po odluci zagrebačke Gradske skupštine, osnovnoškolac Niko Radujković i srednjoškolac Matija Ostoić, koji su pridonijeli toleranciji te podizanju svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja.

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost tradicionalno se dodjeljuje od 2008. godine u spomen na Luku Ritza, tragično preminulog mladića od posljedica vršnjačkog nasilja.

Niko Radujković učenik je iz Osnovne škole "Dr. Ivan Merz" i nekoliko je puta proglašavan učenikom škole. Član je Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu koji zastupaju djecu u stručnim raspravama te podižu svijest o dječjim pravima. Potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, u ime Mreže mladih savjetnika predložio je suradnju s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!".

VIDEO: Bojan Navojec ima poruku za disleksičare

Na njegov su prijedlog članovi Mreže snimili film o teškoćama čitanja kako bi informirali širu javnost o tom problemu te je potaknuli na pomoć djeci, a prikazivat će se u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.

S udrugom Kaooosss surađivao je u snimanju kratkog filma koji je nagrađen kao najbolji film na državnoj razini na natječaju Foruma za slobodu odgoja "Oboji svijet bojama tolerancije".

Također, među prvima je sudjelovao u pružanju pomoći dječaku iz Sirije u procesu integracije u njihov razred. Iz nesebične podrške dječaku u tim teškim trenucima razvilo se prijateljstvo, a dječak je postao uspješan učenik koji je uz pomoć razrednih kolega svladao brojne prepreke. Bend u kojem svira je također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je zajedno s učiteljima podržao program "Stop nasilju među djecom", ističe se, među ostalim, u obrazloženju.

Nasilje nikad nije rješenje

-
Nasilje nikad nije rješenje, poruka odraslima je da slušaju djecu i da ima pomognu jer nam je potrebna pomoć, poručio je Niko.

Matija Ostoić učenik je Industrijske strojarske škole i bavi se izradom videa i drugih sadržaja koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju.

Sudjelovao je u projektu "Budi muško, mijenjaj pravila!" koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. Videouradak koji je snimio o tom projektu dobio je nagradu Foruma za slobodu odgoja, ali ostvario brojne preglede na YouTube kanalu Industrijske strojarske.

Također je sudjelovao u pripremi pitanja i izradi videosadržaja za webinar "Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom" koji je Industrijska strojarska škola pripremila i održala u suradnji s Gimnazijom "Vukovar" za više od 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske. Više od 2000 sudionika webinara učilo je o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja.

Matija je posebno zaslužan za video "Pet pravila za sigurniji internet" koji je objavljen i na službenoj stranici Centra za sigurniji internet, navodi se, među ostalim u obrazloženju odluke.

Nagrade su Niki i Matiji uručili predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet i  zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

- Nasilje nije hrabrost te moramo učiti djece a i sami se ponašati tako da naše nesporazume rješavamo tolerantno, argumentirano a ne šakama, prijetnjama, psovkama, bejzbol palicama. No i zajednica mora sankcionirati i oštro reagirati na svaki oblik nasilja, pogotovo kada se radi o nasilju među djecom ili nad djecom, rekao je Prgomet na svečanosti u Starogradskoj vijećnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!