Nikolina (9) ispisala svemirsku povijest, jedan od europskih satelita nosi njeno ime

12.12.2021.

12:49

Autor: Irena Košar/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Nikolina Rudić ima samo devet godina i već je ispisala svjetsku svemirsku povijest.

Nikolina Rudić ima samo devet godina i već je ispisala svjetsku svemirsku povijest.

Foto: Dnevnik HTV-a / IMS

Nikolina Rudić ima samo devet godina i već je ispisala svjetsku svemirsku povijest. Po njoj je nazvan jedan od europskih satelita iz sustava Galileo koji kruži Zemljinom orbitom.


U njenoj školi podno Velebita svemir je često tema na nastavi. Posebno među učenicima četvrtog razreda, u koji ide Nikolina - djevojčica čije ime nosi europski satelit koji je nedavno lansiran u svemir. Za sve je zaslužan njezin likovni rad.

Na likovnom natječaju Europske komisije, uz djecu iz Hrvatske, sudjelovala su i ona iz Norveške i Švicarske. Pobjednici iz sve tri zemlje dobili su svoj satelit. No malo je nedostajalo da Nikolinin rad ostane neprijavljen.

"Nikolina" je 28. europski satelit iz sustava Galileo lansiran u svemir i iznimno je koristan u navigaciji i digitalnoj komunikaciji. Uz satelit s njezinim imenom koji kruži Zemljinom orbitom, Nikolina je i ponosna vlasnica nagrade za životno djelo.

A ponosni su i njezini prijatelji u razredu, koji svemir vole baš poput nje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!