"No drum-no fun" - antistresni program za srednjoškolce

12.04.2023.

07:05

Autor: Melita Šare/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

"No drum-no fun"

"No drum-no fun"

Foto: HTV / HRT

Od prošle se jeseni u zadarskoj gimnaziji Franje Petrića uči bubnjati. Radionica "No drum-no fun" dobar je antistresni program za, ionako preopterećene učenike, ali ne samo to. Djeca se uče novim vještinama, razvijaju motoriku i s užitkom odrađuju domaće zadaće iz bubnjanja neobičnim predmetima kao što su kuhača, kineski štapići ili lonci. 

Svi kao jedan. A do prije pola godine nitko pojma nije imao o bubnjanju. Ali svima je ritam nekako u srcu. Zamisao je pokrenula školska pedagoginja. Kaže, na planinarenju joj je sinulo da je to prava stvar za njezine učenike.

- Ljudi sjede uz vatru i krenu udarati po loncima.I onda drugi, onda treći i stvori se neka atmosfera koja stvarno bude trenutak opuštanja, gotovo kao neka meditacija u šumi, govori Antonija Kero, voditeljica radionice.

- Bubnjevi su stvarno fantastična stvar. Istraživanja pokazuju da sviranje bubnjeva ne samo da podiže raspoloženje, nego utječe i na razvoj pažnje, koncentracije i jako je dobro za razvoj motorike, dodaje.

Ove djevojke tijekom tjedna revno uče u matematičkoj gimnaziji. Zacijelo im treba nešto i za opuštanje od svakodnevnih školskih obveza. No, domaću zadaću iz bubnjanja rado odrađuju.

- Doma bubnjam s kineskim štapićima. Mama ne da kuhače, govori Tonka.

- Imala sam dosta slobodnog vremena i kako sam vidjela da se osniva grupa za bubnjanje, odlučila sam probati jer oduvijek su mi bubnjevi bili zanimljivi kao instrument. Moj tata je svirao bubnjeve kada je bio mlad i bio je član jednog benda, rekla je Klara.

Mentori-bubnjari oduševljeni početnicima.

- Sve je bitno, motorika cijela, razdvajanje dijela mozga gdje ti jedna ruka ne smije pratiti drugu ruku, gdje ti jedna noga ne smije pratiti drugu nogu, naglašava Frane Belinić, bubnjar.

- Ova djeca kad su s nama krenula svirati bubanj nisu imala pojma što je kick, ali sad kad su ušetali možemo pričati o tim izrazima, o dijelovima bubnja, rekao je Frane Profaca, bubnjar.

Kreativno provođenje slobodnog vremena, svojevrsni ispušni ventil i stjecanje novih vještina -sve je to ova radionica. Također, pripremaju se za već tradicionalnu humanitarnu priredbu ove škole u svibnju, koja zbog pandemije nije održavana tri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!