11:52 / 04.02.2020.

Autor: Hina

Noć Harryja Pottera u knjižarama Hoću knjigu

Foto: Petra Šolajová / Pixabay

Foto: Petra Šolajová / Pixabay

Foto: - / -

Ulaz na manifestaciju je besplatan i nije potrebna prethodna prijava, osim za kviz koji će se održati u knjižari Bogovićevoj 7.
Knjižare Hoću knjigu pripremile su za četvrtak, 6. veljače drugu po redu Noć Harryja Pottera, čime se pridružuju globalnoj manifestaciji posvećenoj tom omiljenom književnom liku mnoge djece, koji je niz godina primjer čestitosti, hrabrosti i upornosti u borbi na strani dobra.

Manifestaciju, koja se održava od 2014. godine, tradicionalno prvog četvrtka u veljači pokrenuo je Bloomsbury, britanski izdavač popularnog serijala književnice J.K. Rowling, a prošle se godine održala na više od 500 lokacija.

Tada im se priključila i knjižara Hoću knjigu, okupivši na hrvatskoj "Harry Potter Book Night" u sedam knjižara nekoliko stotina djece i odraslih.

Kažu da ove godine očekuju još veći odaziv na događanje koje slavi knjige o malom čarobnjaku, čija popularnost ne pada niti 20 godina od prve knjige, a o popularnosti govore i brojke - ukupno je prodano više od 500 milijuna primjeraka knjiga o Harryju Potteru, prevedene su na 80 jezika i ekranizirane kroz osam filmova koji su zaradili više od 7,5 milijardi dolara.

Tema ovogodišnje Noći je Tromagijski turnir, natjecanje između tri čarobnjačke škole, Hogwarts, Beauxbatons i Durmstrang koje predstavlja prvak te škole, a događa se u knjizi "Harry Potter i Plameni pehar".

- Prošle smo godine imali puno aktivnosti za sve posjetitelje, a ove smo odlučili naglasak staviti na jedno zabavno natjecanje u kojem će sudjelovati tri prvaka koja ćemo odabrati na licu mjesta, dok će ostali navijati za njih, najavila je Sanja Srdić Jungić iz knjižare Hoću knjigu.

Objasnila je da će prvaci za svoje znanje i spretnost biti nagrađeni bogatim nagradama, dok će publika, ovisno o tome koje mjesto osvoji njihov prvak, dobiti i posebnu vrećicu s motivom Noći Harryja Pottera i malim poklonima iznenađenja.

Program će se prirediti u knjižarama u Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu (na četiri lokacije). Uz turnir u knjižarama će se održavati radionice Ministarstva magije, nastupi iluzionista i čitanja odabranih dijelova Harryja Pottera, kao i kvizovi znanja.

Među ostalim, posjetitelji će moći oslikati lice, poslušati predavanje "Hrvatski mitovi, legende i Harry Potter" i panel "Magija u Hrvatskoj".

Ulaz na manifestaciju je besplatan i nije potrebna prethodna prijava, osim za kviz koji će se održati u knjižari Bogovićevoj 7.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!