Norijada 2018. - maturantima posljednji dan srednje škole

22.05.2018.

07:19

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
U povodu obilježavanja završetka nastave srednjoškolskog obrazovanja učenika završnih razreda srednjih škola održava se Dan maturanata 2018.
Šarolika povorka maturanata okupila se na Trgu bana Jelačića na tradicionalnoj proslavi Dana zagrebačkih maturanata 'Norijadi', odakle su u 12 sati sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i uz glazbu DJ-a krenuli prema jezeru Bundek gdje će se slaviti do večernjih sati.

Kako bi obilježili završetak nastave srednjoškolskog obrazovanja na trgu se okupilo oko 5000 učenika završnih razreda, njihovih prijatelja, ali i zainteresiranih građana koji su sve pratili sa sigurne udaljenosti nastojeći izbjeći polijevanje vodom i zasipanje brašnjom.

Pojedini maturanti su se, unatoč kiši i oblacima, okupali u fontani Manduševac. Na svojim majicama maturanti su ispisali šaljive poruke kao što su "Ne bih se vratio ni da sam bumerang", "Dođoh, vidjeh oplakah", "Za omegu spremni", "Situacija je kritična, ali za nas tipična" i sl.

No, među porukama se našlo i onih upućenih političarima "Četiri godine u srca grada, školu završili gdje ćemo sada" ili "Za Irsku spremni", uz navode koliko je mladih u Hrvatskoj nezaposleno.

Zbog Norijade su zatvorene neke zagrebačke prometnice, a prometovanje tramvajskih linija bilo je preusmjereno na Glavni kolodvor. Kolonu prati i osigurava policija, a u pripravnosti su kola hitne pomoći koja su već intervenirala zbog prekomjerene konzumacije alkohola.

Na Bundeku se prema procjenama očekuje još 3000 maturanata. Voditelj programa koji će trajati do 21 sat na Bundeku će biti stand up komičar Marko Petar Orešković, a organiziran je glazbeni program koji će voditi brojni DJ-evi te kao iznenađenje koncert grupe Connect te zagrebačkih školskih bendova.

U parku Bundek, a u svrhu sigurnog obilježavanja Dana zagrebačkih maturanata dežurat će zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa, radi lakšeg i bržeg povratka, organizirane su pojačane linije javnog gradskog prijevoza.

U Osijeku su učenici završnih razreda srednjih škola na području Županije plesali Quadrillu. Maturanti 14. godinu za redom plešu ovaj veličanstveni francuski dvorski ples. U večernjim satima će ih zabavljati grupa Vigor, dok će tijekom dana DJ ROSO i Džuboks band bit zaduženi za dobru zabavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!