12:26 / 17.04.2018.

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Nova generacija hrvatskih glumaca

Ivan Colarić

Ivan Colarić

Foto: - / -

Hrvatska dobiva novu generaciju vrhunskih glumaca, tvrdi jedan od njihovih profesora, redatelj Krešimir Dolenčić. Tko su ti mladi ljudi, može li se već sad kod njih prepoznati karizmatična gluma kojom će graditi karijere i osvajati publiku?
Hrvatska dobiva novu generaciju vrhunskih glumaca, tvrdi jedan od njihovih profesora, naš poznati redatelj Krešimir Dolenčić. Tko su ti mladi ljudi, može li se već sad kod njih prepoznati karizmatična gluma kojom će graditi karijere i osvajati publiku?

Odgovore će, baš kao i uloge, donijeti vrijeme, a mi smo ih upoznali na njihovoj diplomskoj predstavi ostvarenoj na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Shakespeareovom 'Snu Ivanjske noći'.

Za sedmero je mladih glumaca ta predstava ostvarenje sna - završni ispit kao kruna petogodišnjeg školovanja. To je zapravo naš zadnji scenski iskaz na akademiji i poseban je po tome što smo kroz probe jako zavoljeli taj komad i nekako ga posvojili kao naše autorsko djelo,  kaže glumac Ivan Colarić.

Glumci su u dvostrukim ulogama, mijenjaju tri prostora, iz vanjskog ulaze u unutarnji - što njima nije nepoznanica jer ti studenti već imaju angažmane u vodećim gradskim kazalištima.

Ima nas puno. To je mali problem, jer raste broj akademija - svaki se dan otvori nova iz koje izlazi sve više glumaca, ali ja nekako volim vjerovati da za svakog ima mjesta,  ističe glumica Petra Svrtan.

Teško je i mislim da ima puno talentiranih mladih ljudi koji ne rade, a to je zato što nije dovoljno biti dobar, potrebne su i neke druge kvalitete,  napominje glumica Vini Jurčić.

Shakespeareovoj komediji, predstavi u predstavi, udahnuli su novi život pod vodstvom profesora i mentora redatelja Krešimira Dolenčića: Dugo smo radili, skoro tri i pol mjeseca. Prirasli su mi srcu jer se čovjek uvijek veže za svoje studente. Žao mi je što to završava jer su jedna krasna generacija,  rekao je Dolenčić.

Uspješna je to suradnja i s Muzičkom akademijom, čiji četveročlani orkestar izvodi autorsku glazbu, a kostime su izradili studenti Tekstilno tehnološkog fakulteta. Osvojili su publiku, ali i ravnatelja Gavelle Borisa Svrtana koji je i na svoju kćer prenio ljubav prema glumi - i najavio gostovanje ove družine na Gavellinim večerima u prosincu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!