Nova škola u Bukovcu

09.06.2020.

16:40

Autor: Dinko Kreštalica/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Grad Zagreb napokon je donio odluku da se u potresu teško oštećena Osnovna škola Bukovac, koju pohađa oko 650 učenika, neće obnavljati nego će se na istome mjestu izgraditi nova.
Grad Zagreb napokon je donio odluku da se u potresu teško oštećena Osnovna škola Bukovac, koju pohađa oko 650 učenika, neće obnavljati nego će se na istome mjestu izgraditi nova. Dobre su to vijesti i za nastavnike, i za roditelje koji su i prije upozoravali na opasnosti dotrajale škole.

Godinama su se lomila koplja oko toga kada će se ova škola obnoviti. Potres je ubrzao cijelu priču - škola više nije za uporabu, a mnogi nosivi zidovi nemaju više nikakvu funkciju.

- U ovaj objekt realno ne znam dali bi itko tko ima i malo mozga u glavi pustio svoje dijete da se vrati nakon nazovimo kozmetičkih popravaka, rekao je Ilija Šola, magistar građevine i otac učenika OŠ Bukovac.

Roditelji kažu matematika je jednostavna - nova će škola stajati oko 100 milijuna kuna i bit će dvostruko veća, dok bi sanacija stare stajala oko 50 milijuna te bi u slučaju novog potresa i dalje bila nesigurna. Radovi na novoj školi mogli bi početi već ove jeseni.

- Sad nam slijedi izvedbeni projekt i izrada troškovnika u narednih mjesec dana, a onda raspis natječaja i 2021. g. za početak školske godine u 9 mjesecu useljenje 650 do 700 djece u jednoj smjeni, naglašava Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

U gradu kažu - bude li sve išlo po planu, učenici i nastavnici vratit će se u svoju, ali novu školu, 2 godine stariji.

- Sad imamo oko 15 učionica tu su učionice koje su nastale pregrađivanjem većih učionica u manje učionice, rekla je Lovorka Pezo, predsjednica vijeća roditelja OŠ Bukovac.

- U novoj školi je predviđeno 36 novih učionica tako da bi svi mogli raditi u jednoj smjeni da bi zapravo dosegnuli one standarde koje smo davno trebali dosegnut, naglašava Mirjana Boras, ravnateljica OŠ Bukovac.

U posljednjih 20 godina u izgradnju novih i obnovu starih škola u gradu Zagrebu uloženo je oko 8 milijardi kuna. Red je napokon došao i na osnovnu školu Bukovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!