Novi način ocjenjivanja

01.03.2020.

17:10

Autor: Sunčica Findak/IMS/HRT/I.Z.

-

-

Foto: - / -

Nov način vrednovanja, čini se, za sada je donio jednu pozitivnu novinu. Samo-vrednovanjem i vršnjačkim vrednovanjem - učenici su dobili važnu ulogu.
Ocjene u školi godinama su kamen spoticanja. Važne su za upis u srednju školu, na fakultet, na maturi. No kako uvjeriti učenike, ali i roditelje - da uče radi znanja, a ne ocjena? Je li se što promijenilo uvođenjem novog načina vrednovanja prošle jeseni - istražila je Sunčica Findak u našoj stalnoj rubrici "O reformi iz prve klupe".

Zbog ocjena se napada učitelje. Ocjene su često bile kamen spoticanja. Godinama se upozoravalo da nešto u sustavu i načinu ocjenjivanja treba promijeniti.

Nov način vrednovanja, čini se, za sada je donio jednu pozitivnu novinu. Samo-vrednovanjem i vršnjačkim vrednovanjem - učenici su dobili važnu ulogu.

- Mogu se uključiti na dva načina, mogu se samovrednovati dobiju listić na kojem će oni sami procijeniti koja je razina njihova znanja, a možemo uključiti i vršnjačko vrednovanje, to je primjenjivo ukoliko su radili u timovima i onda će oni ocjeniti jedni druge, rekla je učiteljica matematike OŠ Ivana Rangera iz Kamenica Đurđica Basarić Rešetar.

Petar je zadovoljan novim pristupom ocjenjivanju, kaže - pravedniji je.

- Na primjer, učiteljica pita Marka i što vi onda? Kada ga pita učiteljica onda nas pita kojom ocjenom bi ga ocjenili i zašto. Mi kažemo i kažemo što nam se svidjelo, što ne, rekao je Petar koji pohađa 5. razred.

Ankici Sambolec ovo je deseta generacija prvašića, zatekli smo je u zanimljivom razgovoru.

- Ida budući da si nam pročitala pjesmicu što misliš o svom čitanju?, upitala je Ankica.

- Zadovoljna sam. Zašto? zato što sam poštivala rečenične znakove i nisam slovkala, odgovorila je Ida koja ide u 1. razred.

S kojom ocjenom bi se ocjenila? S 5, a Vi? I ja bi ti dala odličan.

Učiteljica kaže zanimljivo je kada analiziraju sami sebe, ali i jedni druge.

- Što je zanimljivo slušati koliko znaju biti realni prema sebi i prema ostalima u razredu, dodala je učiteljica razredne nastave, OŠ Ivana Rangera iz Kamenica Ankica Sambolec.

To njihovo vrednovanje nije ključno za završnu ocjenu, ali je učiteljima dobar pokazatelj što oni sami moraju promijeniti u podučavanju.

- Mi moramo odgajati i djecu ali i roditelje da oni uče za znanje, a ne za ocjenu, naglasila je učiteljica PŠ Žarovnica, OŠ Ivana Rangera Katica Veseljak.

Osim toga u ovoj školi vrednuju i vladanje, kažu, pa škola je i odgojna ustanova.

- Smatramo da je to i prevencija, u razredu da su učenici upoznati na što mi stavljamo težište i što mi od njih želimo dobiti jer kad nas je puno neka pravila moraju važiti u razredu, istaknula je ravnateljica OŠ Ivana Rangera Mirjana Posavac.

Naravno, ne treba zaboraviti da uz novosti u ocjenjivanju ostaju i  brojčane i opisne ocjene, učiteljima jednaka količina administracije i pisanja u e-dnevnika, ali ono zbog čega se vesele, kažu, učenici sada  shvaćaju zašto baš ta ocjena!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!