Novi uspjesi naše najbolje mlade glazbenice

22.02.2021.

10:06

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Mia Pečnik

Mia Pečnik

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kanadsko svjetsko natjecanje u sviranju klavira 2021., kao i većina glazbenih natjecanja u prošloj godini održava se, zbog pandemije, virtualno. Nevjerojatan uspjeh postigla je naša velika pijanistička nada Mia Pečnik plasiravši se u prvih 20. 

Iako nije uspjela ući među petero nagrađenih, stajati uz bok najvećim svjetskim mladim pijanistima, veliko je priznanje za Hrvatsku i dvadesetogodišnju Miu koja je, podsjetimo, lani proglašena najboljom hrvatskom mladom glazbenicom. O novom uspjehu Mia Pečnik govorila je za naše Vijesti iz kulture - s prvim dojmovima javila nam se iz Visoke škole za glazbu i ples u Kölnu, gdje trenutačno studira:

190 natjecatelja iz 34 zemlje diljem svijeta bilo je u konkurenciji ovogodišnjeg natjecanja Rocky Mountains Music. Hrvatska 20-godišnja pijanistica Mia Pečnik natjecala se u kategoriji umjetnika do 32 godine i postigla zavidan uspjeh.


- Biti zapažen i izdvojen u prvih 20 predstavlja ogroman uspjeh i priznanje. Ja sam najmlađa u kategoriji. Među ostalim pijanistima se nalaze već jako poznata imena te vrsni pijanisti. Samim prolaskom u finale osjećam se kao pobjednik, rekla je Mia Pečnik.

Mia Pečnik

Mia Pečnik

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Žiri je ocjenjivao Mijinu izvedbu Beethovenova Koncerta za klavir broj 3. uz Zagrebačku filharmoniju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog potkraj prošle godine.


- Žiri čine vrsni pijanisti i poznati pedagozi s bostonskog i moskovskog konzervatorija i čak s Julliarda, napomenula je Mia Pečnik.

Mia Pečnik sa Zagrebačkom filharmonijom

Mia Pečnik sa Zagrebačkom filharmonijom

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Online natjecanja pokazatelj su da glazbeni život još postoji usprkos ovim vremenima. Žiri drugog kanadskog natjecanja Rocky Mountain Music Miju je procijenio najboljom te joj dodijelio prvu nagradu koju će joj, nadaju se, uručiti ovog ljeta. Do tada, Mia nastavlja sa studijem.


- Trebala bih imati 5 koncerta u travnju u Njemačkoj te se nadam da će se s obzirom na epidemiju to i održati, poručila je Mia.


Tipke samo čekaju da se po njima zasvira, a uspjeha već sad ne nedostaje.


Pogledajte snimku nastupa kojim se Mia Pečnik predstavila na kanadskom natjecanju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!