14:11 / 21.09.2018.

Autor: V.M./Hina

NSK-u za EU projekt odobreno 1,3 milijuna kuna

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu odobren je projekt iz Erasmus+ programa EU-a pod nazivom 'Tradicionalne dječje priče za zajedničku budućnost' vrijedan gotovo 180 tisuća eura, odnosno, 1,3 milijuna kuna.
Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu odobren je projekt iz Erasmus+ programa EU-a pod nazivom 'Tradicionalne dječje priče za zajedničku' budućnost vrijedan gotovo 180 tisuća eura, odnosno 1,3 milijuna kuna, priopćeno je iz NSK-a.

Projekt će se, navodi NSK, provoditi od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza 2020. godine u suradnji s partnerima iz Hrvatske, Grčke, Latvije i Španjolske.

Svrha je projekta, upoznati ciljne skupine, učitelje, edukatore i knjižničare koji rade s djecom u dobi između 6 i 12 godina s tradicionalnim dječjim pričama iz partnerskih zemalja, a posredno i s kulturom tih zemalja.

NSK napominje kako će u sklopu projekta biti prevedena najkvalitetnija dječja literatura iz partnerskih zemalja na pet europskih jezika jezike partnerskih zemalja i engleski jezik.

Bit će organizirano i mnoštvo radionica za učitelje, knjižničare i edukatore kako bi ih se upoznalo s kreativnim i inovativnim metodama poticanja djece spomenute dobne skupine na čitanje, kritičko razmišljanje i vlastito istraživanje europske kulture i europskih zemalja preko njima bliske literature tradicionalnih dječjih priča koje su vrijedan dio europske kulturne baštine, najavljuju iz NSK-a.

Zagrebački NSK koordinator je projekta, a suradnici su Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi Mala filozofija (Zadar), Osnovna škola Josip Pupačić (Omiš), University of Peloponnese, Department of social and training policy (Corinth, Grčka), Biedriba Radosas Idejas (Riga, Latvija) i Fundación Euroárabe de Altos Estudios (Granada, Španjolska).

U planu je i priprema mrežne stranice na kojoj će se moći pratiti sve novosti povezane s projektom, a koja će služiti i kao dodatno edukativno pomagalo učiteljima, edukatorima i knjižničarima, kao i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!