O ekologiji znaju sve, stvaraju slikovnice i bave se neobičnim sportovima

13.11.2022.

20:04

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

OŠ Dobriše Cesarića u Požegi

OŠ Dobriše Cesarića u Požegi

Foto: HTV / HRT

Oni nemaju zeleni tjedan, nego im je zelena cijela školska godina. O ekologiji znaju sve, bave se uobičajnim, ali i neuobičajnim sportskim aktivnostima. Uzor im je onaj čije ime nosi škola, pa stvaraju slikovnice, knjige pišu pjesme. Za našu rubriku "I mi idemo u školu", naša Sunčica Findak posjetila je osnovnu školu Dobriše Cesarića u Požegi.

Na ulazu u školu smijeh i dobra zabava. Baca se kamen s ramena, lukom i strijelom gađaju se lončići, skače se u vrećama...             

- To je izvannastavna aktivnost, stari sportovi. Imamo ih puno, proučavala sam i došla do nekih sportova što su se igrali u našem zavičaju, kaže Snježana Potočnjak, učiteljica razredne nastave, OŠ "Dobriša Cesarić", Požega.

O, vidimo i nešto što ne izgleda baš lako izvedivo. Hodanje na štulama. Probala jesam, hodala nisam. Idemo mi radije u školu. Točnije u razred u kojem učenici imaju i učiteljicu i spisateljicu. Ona je napisala knjige, a učenici su ih ilustrirali.

- Jer sam uvijek znala da ima učenika koji jako lijepo crtaju i idemo i njihove talente razvijati i pokazati ostalima, kaže Irena Ivetić, učiteljica razredne nastave, OŠ "Dobriša Cesarić", Požega.

Miji je posebno zanimljiva učiteljičina knjiga Recept za radost.

Put nas dalje vodi u učionicu u kojoj se čuje pjesma, točnije repanje. O pa oni repaju o očuvanju okoliša. A imaju i radionice.

- Za ovim stolom razvrstavamo smeće po kantama hrvatskih boja. Kod nas je za papir plava, a u svijetu je za staklo, govori Josip.

Zato, idete li izvan Hrvatske, dodaju, informirajte se. Kod njih je svaki tjedan u godini - zeleni tjedan.

- To je bio jedan obični sat razrednika, kasnije smo uočili da osim što želimo uljepšati okoliš, želimo se pobrinuti da učenici i nauče, kaže Sandra Halt-Ćuze, prof. engleskog i njemačkog jezika, OŠ "Dobriša Cesarić", Požega.

Naravno, Dobriši Cesariću posvećeno je čak 30-ak izvannastavnih aktivnosti i surađuju s različitim udrugama.

- I tako je nastala super suradnja gdje su učenici i suradnici u udruzi pokušali spojiti Cesarićevo stvaralaštvo sa brailovim pismom, govori Blanka Đimoti Zima, prof. hrvatskog jezika, OŠ "Dobriša Cesarić", Požega.

Imaju oni i domaćinstvo, osvajaju prva mjesta na državnim natjecanjima u sportu, a imaju i jednu malu područnu školu. U razredu učiteljica i samo dvije učenice.

Anastazija ide u drugi razred, a njena kuma Laura u četvrti.

- Mi se kao prvo dobro zabavljamo, šećemo po selu, uočavamo koje nam je promjene donijelo ovo godišnje doba, kaže Mirna Škorić, učiteljica razredne nastave, PŠ Nova Lipa, OŠ "Dobriša Cesarić", Požega.

- Nadam da se neće zatvoriti školu. I ja sam ovdje predavala prije 18 godina. Tada je bilo osam učenika u četverorazrednoj kombinaciji, kaže Lidija Pecko, ravnateljica OŠ "Dobriša Cesarić", Požega.

A nekada ih je bilo i tridesetak. Pa bit će jednog dana opet mnogo djece, sigurne su Laura i Anastazija. I mole - nemojte zatvoriti školicu, pa s kim ćemo se mi onda igrati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!