18:12 / 20.11.2020.

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik2/IMS/HRT

Obilježava se Svjetski dan djece

-

-

Foto: - / -

Na ovogodišnji Svjetski dan djece UNICEF u Hrvatskoj pokreće kampanju za potporu djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.
Na ovogodišnji Svjetski dan djece UNICEF u Hrvatskoj pokreće kampanju za potporu djeci s teškoćama i njihovim obiteljima. Poručuju i da 31. godinu otkako je donesena Konvencija o pravima djeteta, i dalje traje borba za njihova osnovna prava.

Prije trideset jednu godinu prvi su put dječja prava zapisana na jednome mjestu u Konvenciji o pravima djece.

No volonteri i stručnjaci ističu kako su uz nas i djeca koja se ne osjećaju sigurno, žive u siromaštvu, izložena su zlostavljanju.

- Ove godine samo u prvih 6 mjeseci, 74% porasle su kaznene prijave zlostavljanja djece, ističe Antonija Pintar, Centar za participaciju žena u dr. životu, Rijeka. 

Dug smo put prešli otkad se Hrvatska našla u društvu 196 zemalja potpisnica Konvencije, ističe dugogodišnja zagovornica dječjih prava Sonja Borovčak. Svaku lokalnu zajednicu trebamo urediti po mjeri djece.

- Netko kaže oni imaju samo prava, a ne i obaveze. Vjerujte, djeca znaju da imaju obaveze, ali znaju i da imaju prava. Onda bi njih trebali pitati kako bi oni to riješili, kako bi njima bilo bolje, govori Sonja Borovčak, dobitnica Nagrade za promicanja prava djeteta za životno djelo.

Svatko od nas može potaknuti dječju kreativnost i donijeti novu kvalitetu u njihov život. Od ispunjenog druženja djece i tata na Pašmanu do omogućavanja novog početka bez stigme za štićenike karlovačkog Doma za odgoj mladih.

- Radili su kreme u lokalnom OPG-u, bojali školsko igralište, sadili cvijeće u stakleniku, traje završna aktivnost projekta, gdje tata i dijete moraju zajedno osmisliti aktivnost za sljedeću godinu, objašnjava Ivana Medić, dobitnica godišnje Nagrade za promicanja prava djeteta.

- Dijete treba sagledavati u kontekstu njegove osobnosti, ne samo na razini njegovog ponašanja. Treba ga gledati kao cjelovitu osobu i razumjeti kontekst iz kojeg dolazi, govori Martina Brajdić Manojlović, dobitnica godišnje Nagrade za promicanja prava djeteta.

- Naša zajednička odgovornost je osigurati bolju budućnost djece jer su oni budućnost svijeta. To zahtjeva kvalitetnu međuresornu suradnju i angažman, ističe Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i soc. politike.

Pandemija je i u živote djece donijela nove strahove, ali i potaknula solidarnost. A da lakše prebrode svakodnevnu neizvjesnost, djeci bi možda pomogao predah od školskih obveza.

Bude li to epidemiološka situacija zahtijevala, zimski bi praznici, kaže ministar obrazovanja, mogli početi ranije, a nastavna godina završiti kasnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!