16:33 / 11.06.2019.

Autor: HRT

Obilježavanje 45. godišnjice Sveučilišta u Splitu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na splitskom Medicinskom fakultetu danas su povodom 45. obljetnice osnutka Sveučilišta Split dodijeljene Rektorove nagrade, nagrade za iznimne sportske uspjehe i počasno zvanje professor emeritus.
Na splitskom Medicinskom fakultetu danas su povodom 45. obljetnice osnutka Sveučilišta Split dodijeljene Rektorove nagrade, nagrade za iznimne sportske uspjehe i počasno zvanje professor emeritus.

Rektor Sveučilišta Split Dragan Ljutić u izjavi za novinare istaknuo je da je to najbolje sveučilište u regiji koje surađuje s više od 500 institucija iz 140 zemalja, dodavši da je ono dio mreže maritativnih sveučilišta.

Svaki student koji završi u Splitu može biti ponosan da je završio studij na najboljem sveučilištu u regiji. Od 2013. do 2017. godine objavili smo 3300 radova koji su bili citirani 40 tisuća puta što pokazuje kolika je snaga našeg sveučilišta. Imamo nove studije, dajemo potencijal i mogućnost rastu i razvoju mladih ljudi, a poruka je: Ostani tu!, rekao je rektor Ljutić.

Zamoljen da  prokomentira povratak na to sveučilište znanstvenika Ivana Đikića, koji će zajedno sa znanstvenikom Igorom Rudanom u petak dobiti počasni doktorat, rektor je rekao kako je Ivan Đikić uvijek odličan, baš kao i Rudan koji je također pridonio rastu i razvoju sveučilišta, kao i ostali kolege.

U ime nagrađenih okupljenima se obratio predsjednik Udruge Sekcija za neuroznanost Neurosplit Alen Juginović.

Juginović je novinarima rekao da je udruga tijekom cijele akademske godine organizirala brojna javna predavanja, tribine, radionice za studente medicine i cijelog sveučilišta, izdvojivši pritom dva projekta: tradicionalni humanitarni koncert i međunarodni projekt Praktična znanja za studente te istaknuvši kako studenti koji rade na brojnim projektima pokazuju da žele ostati u Hrvatskoj.

Apsolvent Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Ante Lojić Kapetanović, jedan od dobitnika Rektorove nagrade za izvrsnost, ističe da mu je želja sljedećih nekoliko godina ostati u Hrvatskoj. Nagradu je dobio za prosjek 4,94 koji je ostvario u prošloj akademskoj godini. Trenutno radi na diplomskom radu, a nedavno se vratio i s Erasmusa iz Danske.

U sklopu proslave Dana Sveučilišta večeras će u Palači Milesi biti održana promocija monografije "O Sveučilištu i gradu", dok će se u petak u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) održati svečana sjednica na kojoj će se dodijeliti počasni doktorati i plakete sveučilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!