08:36 / 28.02.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

-

-

Foto: - / -

Zanimljiva je činjenica da je gotovo 80 % učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.
U prigodi prvog obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Dalibor Vlaho, voditelj Centra za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova koji su i inicirali proglašenje Nacionalnoga dana borbe protiv vršnjačkog nasilja i dr.sc Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, a Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih osmislili su ovogodišnju javno zdravstvenu akciju "Nije cool biti bully.

Diljem svijeta tradicionalno se obilježava Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) zadnje srijede u veljači, započelo je u Kanadi, u znak potpore dječaku izloženom vršnjačkom nasilju jer je u školu dolazio u ružičastoj majici. Pokazalo se kako je ta majica simbolizirala njegovu potporu teško bolesnoj majci. Vrlo brzo su se dječakovi školski kolege solidarizirali i pojavili u školi u ružičastim majicama, koje su odmah postale simbol te inicijative.

Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja potiče se daljnje zajedničko djelovanje svih nadležnih institucija u korist djece te se šalje poruka društvu o važnosti promoviranja kulture nenasilja i tolerancije.

Evo kako Dan obilježavaju učenici u osnovnij školi "Dragutina Domjanića" u zagrebačkim Gajnicama:

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem, a rezultati istraživanja CentrA za mirovne studije pokazuju da se oko 3/4 učenika barem jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, 2/3 učenika nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj učenika bio je žrtva takvog ponašanja.

Verbalni oblik nasilja je znatno češći od fizičkog, no nikako zanemariv. Primjerice, oko 40 % učenika navodi kako je gurnulo drugog učenika, a njih polovina pretrpjela je guranje. Zanimljiva je činjenica da je gotovo 80 % učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!