Obilježen Dan dječje knjige - koliko mladi čitaju?

03.04.2019.

12:18

Autor: Maroje Vučićević/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Obilježavanje jučerašnjeg Međunarodnog dana dječje knjige manifestacijom 'Knjižna Booka' u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bilo je izvrsna prilika da doznamo koliko mladi danas čitaju - što ih privlači, a što odbija od književnosti.
Obilježavanje jučerašnjeg Međunarodnog dana dječje knjige manifestacijom 'Knjižna Booka' u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bilo je izvrsna prilika da doznamo koliko mladi danas čitaju - što ih privlači, a što odbija od književnosti.

Mladima su posebno privlačni susreti sa njihovim književnim idolima - ove godine to su bili Julijana Matanović, Božidar Prosenjak i Hrvoje Kovačević te Mladen Kušec koji posebno lako osvaja dječju publiku.

Kušeca sve manji broj čitača rastužuje: Nisu razlog samo djeca, razlog su roditelji koji nemaju vremena. Dođu doma u 5 navečer i onda su jednostavno umorni i nemaju vremena uzeti knjigu u ruke pa malo s djecom proradit kao nekad njihovi roditelj, kaže Kušec.

Knjiga se danas mora nositi i s jakom konkurencijom elektroničke zabave, a položaj joj nekad otežava i regulativa.

- Jedan od načina da se mlade odbija od knjige je i ovo najnovije izbacivanje proširenog popisa lektire iz kurikuluma na hrvatski jezik, napominje književnik Hrvoje Kovačević.

Ipak, mladih zaljubljenika u opuštajući i edukativni svijet knjiga još uvijek itekako ima: Ja volim čitati jer svaka priča koju pročitam je zabavna, poručuje mlada čitateljica Marta Subašić, a knjigoljubac Fran Ivoš dodaje: Volim čitati jer me zanima što će se desiti u knjizi.

Veselo društvo mladih knjigoljubaca okupilo se oko finala dvaju natječaja – 'Stvarajmo eKreativno' koji naglašava kreativnost učenika u novim medijima i 'Kanižajade Limačijade' u kojoj je briljirala Neva Novak koja knjige voli jer se 'može opustiti i zabaviti pričama'.

Kako ističu organizatori, želja im je promijeniti javnu sliku o čitanju: Želimo pokazati da već postoje oni koji vole i knjigu i čitanje, ali nažalost nemaju dovoljno prilike da u javnosti budu zastupljeni, ističe Vanja Jurilj iz Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se 2. travnja u spomen na velikog pisca bajki Hansa Christiana Andersena koji je rođen na taj dan 1805. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!