Obilježen Dan sveučilišta u Splitu

15.06.2022.

20:25

Autor: Dominik Strize/Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Dan Sveučilišta u Splitu

Dan Sveučilišta u Splitu

Foto: Dnevnik / HRT

U Splitu je obilježen Dan Sveučilišta, a na svečanosti je sudjelovao i premijer Andrej Plenković koji je posjet Splitu iskoristio i za sastanak s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika. Premijer je obišao i upravo dovršenu rekonstruiranu Istočnu obalu u trajektnoj luci.

Na Sveučilištu u Splitu školuje se 20 tisuća studenata, od kojih je 500 iz inozemstva, a iz godine u godinu sve je bolje rangirano na svjetskim listama sveučilišta.

- Kad bismo to gledali po znanstveniku mi bi zapravo bili ugodno iznenađeni koliko dobre pozicije na svim tim pustim svjetskim ljestvicama zauzimamo, ali upravo znanost, ali ne samo znanosti zato smo govorili studenti, studenti, studenti, edukacija, odnos profesora, kaže rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić.

- Sve je to potvrda da 11 fakulteta koji djeluju u okviru sveučilišta u Splitu imaju kvalitetne profesore kvalitetne nastavne resurse da bi obrazovali mlade ljude za zanimanja koje su u Hrvatskoj potrebna, rekao je u Splitu predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Posjet Splitu i susret s još jednim istaknutim članom Sveučilišta - bivšim dekanom Medicinskog fakulteta - aktualnim kandidatom za gradonačelnika Splita.

Potpora svom kandidatu, ali afere protukandidata, neizbježna tema.

- Ovo je prilika da Splićanke i Splićani kažu ne onima koji su agresivni prema novinarima, ne onima koji su u stanju ići svojevoljno u ovakve rabote, kao što smo imali prilike čitati zadnjih dana, to nisu ljudi koji mogu voditi drugi grad u Hrvatskoj, ni na koji način, ističe Plenković. 

Međutim, i HDZ-ov kandidat mora se opravdavati zbog afere bespravne dogradnje kuće u Varošu.

- Ono što ste mogli pročitati to je bila djelomična istina. 2009. Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel dali su mi suglasnost i potvrdu na projektu, dakle o tim stvarima sam jasno iskomunicirao i čekam zapravo da se razriješi ta situacija, objašnjava kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš

Domaćini su zatim premijera i ministre odveli na Rivu, a potom i na novouređenu Istočnu obalu, jedan od najvažnijih projekata u gradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!