11:33 / 20.09.2018.

Autor: S.B./E.L.S./HRT

Obilježen Europski dan bez stradanja na cestama

-

-

Foto: - / -

Samo kvalitetnom edukacijom od malih nogu može se stvoriti društvo u kojem će se svi sudionici u prometu osjećati sigurno.
Diljem Hrvatske je obilježen Europski dan bez stradanja na cestama, pa tako i na krajnjem sjeveru zemlje. Protiv crnih statistika tamo se bore cijele godine. Prometnoj kulturi uče djecu od malih nogu, a zanimljivom akcijom jučer su prometnoj kulturi učili i vozače.

Likovi iz crtića trebali su vozačima skrenuti pažnju. Kako bi se barem na taj jedan dan bolje usredotočili na najranjiviju skupinu u prometu - pješake i djecu. Jer prometna nam je kultura ispod razine a ove je godine na međimurskim cestama život izgubilo šest osoba, jedna više nego lani. Uzrok stradavanja često je nevezanje pojasa.

Najteže posljedice nastaju kada dođe do prometne, ako nismo vezani ispadamo iz vozila, kao što je bilo u protekle dvije, zapravo da je bilo vezivanja možda bi te posljedice bile blaže, kazala je Irena Branović, PU Međimurska.

Još su tri ubojice na cestama - alkohol, brzina i drugi distraktori. Distraktori su ono na što ne pridajemo dovoljno pažnje - mobitel, slušalice tijekom vožnje biciklom.

Uz europski dan bez stradanja na cestama međimurski policajci su dijelili letke, no aktivni u prometnoj prevenciji su cijele godine, a prometna se kultura uči od malih nogu.

Svake godine u naš interni kurikulum stavljamo taj projekt, a zaista se radi na tome, bilo je i na državnoj razini razgovora, da se u kurikulum stavi zajednički program vezan uz prometnu preventivu, izjavila je Gordana Šoltić Siladi, ravnateljica DV Cipelica.

O opasnostima u prometu podučavaju i srednjoškolce, a rezultati ne izostaju - u županiji je pao broj mladih vozača koji sudjeluju u prometnim nesrećama.

Jer, samo kvalitetnom edukacijom od malih nogu može se stvoriti društvo u kojem će se svi sudionici u prometu osjećati sigurno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!