15:16 / 30.06.2021.

Autor: Vesna Mimica/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Obračun nas samih s nama samima

"Život koji je vrijedilo živjeti"

"Život koji je vrijedilo živjeti"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Zagrebačka je publika u Močvari imala priliku doživjeti "Život koji je vrijedilo živjeti". Uprizorila ga je Anja Đurinović Rakočević, koja je nakon završene Plesne škole Ane Maletić diplomirala i glumu na zagrebačkoj Akademiji te obje umjetnosti uspješno sjedinila u toj predstavi.

Obračun nas samih s nama samima, ali i s drugima samo je prva razina razumijevanja projekta „Život koji je vrijedilo živjeti“ autorskog dvojca Anje Đurinović Rakočević i Robina Mikulića. Monokoreodrama, kako ju definira plesačica i glumica, odraz je njezina izvođačkog habitusa.


Pogledajte reportažu Vijesti iz kulture:

- Plesni vokabular se provlači kroz dosta teksta koji ja izgovaram od početka do kraja i završavamo s tom koreografijom. Svašta smo mijenjali, „štrihali“, dugo smo radili, ali taj zadnji dio je temelj koji je dobro izbalansirao tekst, napominje autorica i izvođačica.


Proces je, kažu autori, bio dug i iscrpljujući, a rezultat je brižljivo je istkana priča u kojoj su pomiješani poezija Sylvije Plath, djela domaćih dječjih pjesnika, citati omiljene učiteljice autora i dramaturga predstave Robina Mikulića te pseudodokumentarni pristup, socijalno i politički osviješten teatar, a opet - to je pitka, plesna, govorna priča kojoj ne možete odoljeti pa se i sami složite da je to doista život koji je vrijedilo živjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!