Od papirnatog smeća do umjetničkog djela

14.02.2020.

17:19

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

Prijatelji Luke Jančića znaju kako ga obradovati - prikupe stare časopise i eto savršenog dara za Luku! Ono što je za druge samo papirnato smeće, njemu je pravo blago iz kojeg nastaju čedesni kolažni dragulji.
Prijatelji mladog umjetnika Luke Jančića znaju kako ga obradovati - prikupe solidnu hrpicu starih časopisa i eto ti savršenog dara za Luku!

On to svaki put doživi kao dragocjen dar jer ono što je za druge samo papirnato smeće, njemu je pravo blago iz kojeg nastaju čedesni kolažni dragulji.

Luka Jančić svoje je kolažne priče izložio u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici, a o njihovom nastanku kaže da je sasvim – slučajan: Još davno sam nešto radio prijateljima, omot albuma, pa sam to napravio na taj način da sam izrezivao dijelove časopisa, i to složio, i bili su zadovoljni, priča Luka.

Luka je svestran mlad čovjek, uz posao bavi se sportom, fotografijom, obožava glazbu, putovanja i druženja s dragim ljudima. Tu životnu vedrinu, radost, znatiželju, istraživački zanos ugradio je u kolaž. Kada stvara kolažne kompozicije, zaboravi i na vrijeme i na mjesto.

- Iskreno i ne mislim baš o nečemu drugom osim o tome. Vrijeme jako brzo prođe jer mi je to hobi. Uz to još i radim, tako da nastavljam stvarati nakon posla do nekih ponoć, jedan, dok nisam umoran, kaže Luka.

Ponekad je cijeli proces kao neko putovanje na kojem ne zna što ga čeka, s kakvom će ga kompozicijom novinski isječci iznenaditi, a ponekad su oni vjerni pomagači u stvaranju prizora iz snova, misli ili želja, a boje su glazba duše.

- Najviše me privlači plava boja, a to je razlog što je nje realno i najviše. Boje prirode su plava, zelena, ima ih još, no one su najčešće. Najviše radim s plavom bojom jer najviše mogu kombinirati, otkriva nam Luka.

Luka s vremena na vrijeme radi u ateljeu slikara Ante Živkovića Fošara koji je prepoznao  njegovu umjetnost kroz koju otkriva, kako kaže, svoju dušu, svoju intimu - zagonetni svijet na granici apstrakcije.

- Sukus svega toga je da ta svaka slika ima ideju, a to je temeljna odrednica umjetnosti, imati ideju, kreativnost, ljepotu i Luka je upravo sintetizirao te kategorije tako da je stvorio jedan opus koji svakako zaslužuje pozornost, ocjenjuje Ante Živković Fošar.

Koloritne kolaže Luke Jančića možete pogledati u galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici do kraja ovoga mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!