U Hrvatskoj se na godinu baci gotovo pola milijuna tona hrane od koje se dobar dio može iskoristiti. Zato je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo akciju "Hrana nije otpad" kojoj su se odazvali i budući kuhari - đaci požeške Obrtničke škole. Recikliraju višak hrane preostao od školskih obroka i kreiraju nova, ukusna jela.
Kuharstvo je Alenova velika ljubav, a spravljanje jela od ostataka namirnica - pravi izazov.
- Ostali bataci i nadbataci od prošlog obroka, bili su ohlađeni i sad ih okoštavam, pretvorit ću ih u paštetu i iskoristiti za salatu, rekao je Alen Berger, učenik kuharstva, Obrtnička škola Požega.
A nju spravlja Veronika. Naravno recept je osmislila sama i rado podijelila s nama.
- Pripremam salatu od ostataka piletine, majoneze, od ostataka svježeg povrća s vrhnjem, dodala sam začine i bit će vrlo ukusno, rekla je Veronika Vukas, učenica kuharstva, Obrtnička škola Požega.
Svi imaju pune ruke posla. Od ostataka samo četiri namirnice - u praktikumu nastaju novi i zdravi obroci. No prethodno je sve valjalo pravilno zbrinuti.
Rezultat godi i oku i nepcu. Pa ga treba prikladno i poslužiti.
- Hranu ćemo prezentirati našim prijateljima, poslužiti je na bečki način koji se u kuhinji poslužuje dekorativno na tanjuru ovisno o vrsti jela, rekao je Ilija Marić, učenik konobarskog smjera, Obrtnička škola Požega.
U Hrvatskoj na godinu bacimo više od 400 tisuća tona viška hrane koja je itekako upotrebljiva. Zato ovi budući kuhari žele pokazati da je hrana sve samo ne otpad.