11:16 / 28.11.2018.

Autor: HRT

Odbojka za djecu s Downovim sindromom

-

-

Foto: - / -

Djeca sa sindromom Down sve se više uključuju u sportske aktivnosti, a odnedavno imaju priliku baviti se odbojkom.
Bavljenje sportom važno je za rast i razvoj svakog djeteta, pa tako i djece s teškoćama u razvoju. Djeca sa sindromom Down sve se više uključuju u sportske aktivnosti, a odnedavno imaju priliku baviti se odbojkom.

Desetogodišnji Robert Žebek ima Downov sindrom. Ide u 3. razred  i bavi se sportom, baš poput svojih vršnjaka. Trenira odbojku. Njegov otac Marijo Žebek kaže kako djeca s Downovim sindromom imaju problem s tonusom mišića - sport njegovu sinu pomaže da mu ojačaju mišići i da se lakše kreće i u školi.

Inicijator odbojke za djecu sa sindromom Down je profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Tanja Svoboda. Pilot projekt osmišljen je u suradnji sa Sportskim savezom društva invalida i Udrugom za sindrom Down.

Kako su djeca s Downovim sindromom pokazala veliki interes za tjelesno vježbanje, nastala je ideja pilot projekta vježbanja odbojke, kaže Svoboda, inače profesorica tjelesnog odgoja u OŠ "Antun Mihanović" Zagreb.

Odbojka je beskontaktni sport, razvija koordinaciju, brzinu, snagu. Potiče mentalni i socijalni razvoj djece. Tijekom treninga svakom se djetetu pristupa individualno. Predviđeno je da svako dijete ima volontera asistenta koji dijete usmjerava.

Odbojka za djecu s Downovim sindromom održava se ponedjeljkom u 17.30. do 18.15. u sportskoj dvorani OŠ „Antun Mihanović" u Zagrebu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem stranica Udruge. Uz prilagođena pravila, nižu mrežu, redovito treniranje, treneri planiraju organizirati i natjecanja. Zašto ne bi u budućnosti imali paraolimpijce - odbojkaške prvake. Prilog "Dobro jutro, Hrvatska":

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!