09:53 / 04.10.2018.

Autor: E.L.S./M.Z./HRT

Odgovorno prema kućnim ljubimcima

-

-

Foto: - / -

Nakon turističke sezone gosti odu, a mačke i brojni mačići ostanu. Hrane je sve manje, pa ove životinje počnu patiti, često oboljevaju i postaju zanemarene.
Međunarodni dan zaštite životinja ( o4. listopad) je povod da ukažemo na potrebu da se zaštite ne samo kućni ljubimci, nego i sve druge životinje, domaće kao i divlje. Nažalost upravo ljudi najviše ugrožavaju životinjske vrste, s kojima dijelimo život na planeti.

U Osnovnoj školi Petar Hektorović u Starom Gradu na otoku Hvaru, obilježen je Međunarodni dan zaštite životinja, a djeca su u školu tog dana donijela
svoje male kućne ljubimce.

Pozivamo našeg veterinara i pokušavamo razviti svijest o tome što ljubimac znači. To nije rezultat hira ili zabava za tri dana. Ljubimac je netko tko s tobom živi, diše, član ti je tvoje obitelji i kad ti dosadi ne možeš ga samo baciti na ulicu, kaže ravnateljica Jasminka Pakušić.

Od kućnih ljubimaca, najčešće se drže psi, kornjače, ribice, ali pravi problemi su mačke, koje se tijekom turističke sezone intenzivno hrane i razmnožavaju.

Mačke nemaju sezonski karakter parenja, onako po starinski u veljači, nego se zapravo pare, s obzirom na dostupnost i količinu hrane, objašnjava veterinar Prošper Vlahović.

Nakon turističke sezone gosti odu, a mačke i brojni mačići ostanu. Hrane je sve manje, pa ove životinje počnu patiti, često oboljevaju i postaju zanemarene.

Mi smo prije godinu dana započeli jedan projekt sa gradom Starim Gradom, a onda i s grupom građana koji su osnovali Facebook grupu i skupljaju donacije. Mačke steriliziramo i vratimo na isto područje, kaže Vlahović.

Do sada je sterilizirano 40 mačaka, uključuju se i lokalni ljudi, ali i gosti koji imaju volju pomoći da i mačke na otoku imaju sretniji život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!