Odmorko - veliki broj aktivnosti za djecu unatoč pandemiji

07:01 / 28.12.2021.

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

"Odmorko"

"Odmorko"

Foto: HTV / HRT

Školski sportski savez Grada Zagreba za vrijeme školskih praznika organizira tradicionalnu manifestaciju Odmorko. Unatoč pandemijskim uvjetima i ove je godine Savez za učenike pripremio velik broj aktivnosti, a već prvog dana je i odaziv bio velik.


Kako zapaliti vatru i preživjeti u prirodi, kako ne izazvati požar? Škola preživljavanja jedna je od zanimljivijih na ovogodišnjem Odmorku.


- Trebaju nam dva metala, prvo trebamo malo ostrugati, pa onda ovako..., pokazala je mala Tina Kvasnička.


- Mi učimo i ono što smo naučili prenesmo tamo i ako nam treba znat ćemo kako napraviti, rekao je Alexandar Nesvanulica.


Radionica povratka prirodi i snalaženje u njoj traje tri dana. Zadnji dan sve naučeno primjenjuje se na Sljemenu. 


- Djeca moraju biti vani i zimi. Sjetimo se nas kad smo bili mali, roditelji su bili sretni da nas mogu izbaciti van i pozvati nas tek navečeru na večeru. Mi nismo htjeli unutra, a njih je sad teško istjerati van, rekao je Mladen Kužnik iz Škole preživljavanja u prirodi.

Već tradicionalno klizanje je jedna od napopularnijih aktivnosti na zimskim praznicima. Kavalirski ovu skupinu djevojčica na klizanje je pozvao zajednički prijatelj.


- Prijatelj nas je pozvao i onda smo se došli družiti tako da ne provodimo doma. Meni ovdje super.  Meni je isto super, ja sam jedva čekala doći na klizanje, rekla su Larisa, Vita i Ana.


Klizati se može na dva mjesta u Zagrebu. Klizalište na Velesajmu za razliku od Šalata je natkriveno.


- Djeca vole klizati, malo im termin nije, oni vole u zimskom periodu dulje spavati, kao mede malo duže, kazao je Veselin Lješnjak, koordinator.


Tijekom zime kroz program Odmorka prođe oko tri tisuće učenika. Tu je još i plivanje, kuglanje, skvoš, streljaštvo...


- Odmorko se provodi 60 godina u Gradu Zagrebu pod nešto drugačijim nazivima. Ove godine čak ni ne osjetimo koronu, osim u nekim aktivnostima, gdje smo morali ograničiti broj sudionika, rekao je Dario Franjić, voditelj sportskog programa "Odmorko".


Odmorko traje do 7. siječnja svaki radni dan. Da bi sudjelovali, učenici trebaju imati iskaznicu Hrvatskog školskog sportskog saveza za Grad Zagreb i naravno - dobru volju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!