Odrastanja i rastanci studenata zagrebačke ADU

05.04.2018.

15:06

Autor: V.M./HRT

default error photo
Predstavljamo dva kratkometražna igrana filma nastala u produkciji Akademije dramske umjetnosti - Fabijan i Minute.
Predstavljamo dva Rana rada: kratkometražne igrane filmove nastale u produkciji Akademije dramske umjetnosti - Fabijan i Minute.

Fabijan je svojevrsni film o odrastanju, a bavi se kompleksnim odnosom majke i sina. Desetogodišnji Jan nije sretno dijete. U skromnom stanu živi s majkom narkomankom i alkoholičarkom koja ga zanemaruje. Društvo mu radi prijatelj Fabijan, ali stvar je u tome što Fabijana može vidjeti samo Jan.

Film je nastao kao završni projekt preddiplomskog studija Mateja Merlića, producenta filma, a premijerno je prikazan godine 2016. u programu Kockice Zagreb film festivala. Redatelj je Lovro Mrđen, dok su scenarij napisali Lovro Mrđen, Matej Merlić i Zvonimir Jurić. Snimatelj je Ante Cvitanović, montažerka Lana Horvatić, oblikovatelj zvuka Tihomir Vrbanec, a glazbu je skladao Matej Merlić. U filmu glume Filip Križan, Jadranka Đokić, Branimir Bobinac, Goran Bogdan i Damir Klemenić.


Kratki igrani film Minute djelo je redatelja i scenarista Ivana Stanića. Riječ je o filmskoj vježbi "rastanak", koja je obavezna vježba na drugoj godini studija filmske i TV režije. Minute, gotovo u realnom vremenu, prate mladi par - Marinu i Josipa, koje tek pet minuta dijeli od rezultata testiranja na trudnoću.

Producentica filma je Nina Vrdoljak, snimatelj Mihael Kovač, montažerka Nina Ugrinović, a u glavnim su ulogama Jelena Mesar i Frano Mašković.


Filmove pogledajte na usluzi HRTi u snimci emisije Rani radovi, koja nastaje u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!