11:59 / 05.03.2018.

Autor: V.M./S.P.H./HRT

Omiljena operna 'Vještica Hillary' vratila se u zagrebački HNK

-

-

Foto: - / -

Kako najbolje približiti mališanima glazbenu umjetnost, nego kroz igru i smijeh. Upravo to nam donosi Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s novom predstavom 'Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas'.
Kako najbolje približiti mališanima glazbenu umjetnost nego kroz igru i smijeh. Upravo to nam donosi Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s novom predstavom 'Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas' koja želi najmlađu publiku educirati o tome-što je opera.

Scensko djelo nastalo je prema tekstu Petera Lunda, u prijevodu Helene Lucić Šego i režiji Krešimira Dolenčića.

Poslije osam sezona i stotinjak prikazanih predstava, vještica Hillary dobila je nastavak. Tako se ovaj put vrckasta čarobnica susreće s novim instrumentima koje u igri predstavlja svojoj mladoj publici.

Hillary je jedna vrlo simpatična i dobrohotna vještica koja djecu upoznaje na svoj način s instrumentima i 'opericom'. Ona ponovno dolazi zbunjena u operu i ovaj puta se upoznaje s uvrijeđenim kontrabasom i s tubom,  kaže glumica Mirta Zečević.

Uz glumicu Mirtu Zečević, operni prvaci Ivanka Boljkovac i Tvrtko Stipić kroz zabavan sadržaj i vrhunske glazbene brojeve dočarali su raskošan svijet opere na jednostavan način.

To treba raditi od malih nogu, pripremiti ih za operu i ne samo za operu već za glazbu i umjetnost. Opera je jako bliska i narodnoj i zabavnoj glazbi i ja sam od malih nogu i pjevala i svirala pred djecom, i to je jako bitno jer oni onda nauče i shvate da opera nije bauk,  ističe operna pjevačica Ivanka Boljkovac.

Gotovo sve velike operne i nacionalne kuće imaju ovakve programe za najmlađu publiku koja će onda doći jednog dana i na veliku predstavu na velikoj sceni,  objašnjava redatelj Krešimir Dolenčić.

Predstava je interaktivnog karaktera: publiku izvođači vode kroz dramske igre. Super se osjećam jer je djeca su najiskrenija publika - kod njih nema nikad podilaženja, oni iskreno reagiraju i po njihovim reakcijama vidite jeste li napravili dobar posao ili ne,  komentira operni pjevač Tvrtko Stipić.

Rasti i duhovno se razvijati uz kazalište privilegij je kojim se treba koristiti, a upravo u tome smjeru buduće ljubitelje opere vode Hillary i njezina vesela družina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!